Végre elindult a Digitális Jövő Települési Hálózat (DJTH) kezdeményezés

Budaörs és Alsómocsolád polgármesterei december elején együttműködési megállapodást írtak alá a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének székházában, amellyel elindították a Digitális Jövő Települési Hálózat (DJTH) kiépítését.

Mindkét település a maga kategóriájában a jövő elébe menő innovatív közösségek körébe tartozik. Úgy látják, hogy a digitális transzformáció kihívásának „kicsik” és „nagyok” csak együtt képesek megfelelni. Szervezeti, technikai, gazdasági és tudáshálózattá szerveződve jelentős mértékben tudják növelni a fejlesztések hatékonyságát, gazdaságosságát és fenntarthatóságát, a megoldások elterjesztésének sebességét, csökkenteni az innovációk kockázatát.

Az okos településeknek – legyen az nagyváros, közepes város és környéke, falvak kistérségeikkel – egyfajta transzformációs intelligenciára, innovációs ökoszisztémára van szükségük, aminek megteremtése elszigetelten nem lehetséges még a nagyok számára sem. Az új technológiák társadalmi befogadása, beillesztése a közszolgáltatásokba, a felhasználók életrendjébe egyre összetettebb feladat. A társadalom, kisközösségek, a felhasználók elkerülhetetlen bevonása az új technológiák és szolgáltatások fejlesztésébe arra alkalmas, újfajta részvételi intézményeket és rendszereket feltételez.

Két évtizeddel ezelőtt a civilek és az önkormányzatok összefogva már végrehajtottak egy hasonló ugrást a digitális szakadék áthidalásában és esélyegyenlőség megteremtésében. Ez volt a világszínvonalra emelkedett hazai teleház mozgalom és a belőle sarjadt közösségi hozzáférési hálózati rendszer kiépülése. Most egy hasonló – a közösségi informatika már elért eredményeit is felhasználó – nagyléptékű innovatív közösségi kezdeményezésre, „a digitális jövő innovatív helyi műhelyei hálózatának” létrehozására van szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A gyártói szoftveraudit a verseny és az innováció ellensége

vas dec 18 , 2016
A Campaign for Clear Licensing (CCL) 170 nemzetközi ITAM, SAM és szoftverlicencelési szakember körében végzett legfrissebb kutatása megállapítja, hogy a nagy szoftvergyártók (Microsoft, Oracle, SAP, Microfocus és IBM) audittevékenysége gátolja a versenyt és az innovációt. A vállalati it-részlegeket átlagosan 7 hónapig húzódó és 194 munkaórát felemésztő szoftverauditokkal terhelik. A szoftverauditok […]

És még ez is...