Végre egy jó hír: a magyar mezőgazdaság kész a digitális átállásra

A magyar mezőgazdaság digitalizációjának megvannak az alapjai, az ágazat kész az átállásra – jelentette ki Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Az államtitkár kifejtette, hogy a magyar élelmiszergazdaságban a mostaninál 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál van, napjainkban a hatékonyság növelésének egyre fontosabb eszközei a digitális technológiák, ezen belül a precíziós gazdálkodás alkalmazása. Feldman szerint a precíziós gazdálkodás egyre inkább megkerülhetetlenné válik Magyarországon is, a takarékosabb inputanyag-felhasználás, a jobb minőségű információk vagy egyszerűen az ezek alapján hozott jobb döntések széles körű elterjedtsége pedig több tíz milliárd forinttal emelheti meg az ágazat kibocsátási értékét.

Mint fogalmazott a magyar agrárium munkaerőhiánnyal küzd, és ebben megoldás lehet a növekvő gépesítés és a digitális megoldások elterjedése. Szerinte ez nem jelenti azt, hogy csökkenne az ember szerepe a gazdálkodásban, sőt, a digitalizáció átalakítja a munkaerő-keresletet, elsősorban magasan képzett, a termelésben közvetlenül résztvevő munkaerő iránt növeli az igényt. A kormány kiemelt célja a digitalizáció elősegítése, amelynek irányait és fontosabb eszközeit a Digitális Agrár Stratégia tartalmazza majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Több mint ötmilliárd forintból fejlesztik a közigazgatási nyilvántartási rendszereket

pén febr 23 , 2018
Mintegy 5,419 milliárd forintból fejleszti az Idomsoft Zrt. vezette konzorcium a három fő közigazgatási nyilvántartási rendszercsoportot idén év végéig, a Nemzeti Adatvagyon Szolgáltatásfejlesztés (NAVASZ) projekt a Széchenyi 2020 programban uniós támogatással valósul meg – jelentette be Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára. Mint elmondta, a fejlesztés lényege, hogy a […]
Forint

Friss, ropogós