Végre egy hasznos fejlesztés: jönnek a sörcsapoló robotok

sörEgy osztrák és egy lengyel fejlesztői csapat, két különböző megoldást is talált arra, hogyha rövid idő alatt, nagy mennyiségben van szükség frissen csapolt sörre.

Azokon a vendéglátóhelyeken – kiváltképp koncerteken vagy meccseken – ahol egyszerre sok sör fogy, igen fontos szempont, hogy az eladott sör csapoltan kerüljön a fogyasztókhoz. A hordós sör ugyanis nem csak környezettudatosabb megoldás, mint a dobozos vagy üveges termékek, hanem a legtöbb esetben frissebben is jut el a szomjhalál szélén álló, vagy ülő vendégekhez. Ennek oka, hogy a sörgyárak által használt, speciális hordókba fejtett sörök egy-egy nagy rendezvényre közvetlenül a sörgyárból, ha úgy vesszük, egyenesen a gyár tartályaiból érkeznek a csapolás helyszínére, így jobban érezhetők bennük az elsődleges aromák, kiváltképp a komló frissítő illata és íze.

Ám hiába friss a sör, ha a tömegrendezvényeken nem jut el kellő gyorsasággal a fogyasztókhoz. Egy hagyományos sörcsappal, ha az tökéletesen van beállítva, és egy gyakorlott csapolómester működteti, nagyjából 12 másodperc alatt tölthető ki egy korsó sör. Az osztrák fejlesztésű Beerjet óránként akár több mint ezer korsót is képes hibátlanul megtölteni – hét másodperc alatt hatot –, előre programozott profilok segítségével dolgozik, ezért különböző sörtípusokra, pohárfajtákra, hőmérsékletre is finomhangolható. A berendezéshez négy ponton csatlakoztatható bármilyen söröshordó, sörtank, vagy akár egy egész tartálykocsi. A csapolórobot ezekből egy saját, hűtött tartályba szivattyúzza a sört, onnan történik – egyetlen gombnyomásra – a beépített számítógép vezérelte csapolás. A gép beállításai pedig könnyedén finomhangolhatóak, akár működés közben is.

A lengyel technikusok munkáját dicsérő RevolMatic – szemben a jókora Beerjettel – mobil, és kis helyen is elfér, mégis megközelíti a nagy testvér teljesítményét: óránként 450 korsó vagy pohár sört tud szervírozni. A hasonló csapolórobotok előnyeit ötvöző RevolMaticot automata pohár adagolóval látták el, amely üveg- és műanyagpoharakkal is működtethető. A berendezés ugyancsak érintőképernyős vezérlőfelülettel van ellátva, és a csapolás folyamatai, illetve a rendelkezésre álló sörmennyiség, hőmérséklet, és még számos paramétert online is figyelemmel kísérhető. Mindkét csapológép kialakításánál a fejlesztők elsődleges célja az volt, hogy a lehető legmagasabb minőségű csapolt sörrel, gyorsan tudják ellátni a vendégeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kicsit jobb most ukrán kutatónak lenni

sze márc 23 , 2022
ShareTweetPinShareAz Európai Bizottság portált hozott létre az Ukrajnában dolgozó és az Ukrajnából elmenekült kutatók számára, hogy megkönnyítse hozzáférésüket az unió tudományos és kutatási kezdeményezéseihez és a támogatási lehetőségekhez – közölte a brüsszeli testület. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az Európai Kutatási Térség Ukrajna számára (ERA4Ukraine) nevű portál összefogja az uniós […]
ukrán tudós

És még ez is...