Végleges: annyi a roamingdíjaknak

roamingVégleg megszűnnek az EU-n belül 2017 júniusától a külföldi mobiltelefon-használatra kivetett barangolási díjak. Ez is részét képezi az új távközlési csomagnak, amit megszavazott az Európai Parlament. Az információ nem új, de most vált véglegessé, miután keddi plenáris ülésén megszavazta az Európai Parlament: 2017 júniusában végleg megszűnnek a külföldön történő mobiltelefonálásért vagy adatletöltésért- és továbbításért felszámolt barangolási (roaming) díjak az Európai Unióban. A mobilhívásra, sms-küldésre és mobilinternetre kivetett roaming-díjak 2017. június 15-től szűnnek meg az Európai Unióban, Liechtensteinben, Izlandon és Norvégiában.

A bejövő hívások díját még az idén meghatározzák, az várhatóan jelentősen alacsonyabb lesz a kimenő hívásokénál. Ha a mobilszolgáltató bizonyítani tudja, hogy nem tudja fedezni a roamingdíj megszűnésével felmerülő költségeit, ez pedig a belföldi árak emelkedéséhez vezet, akkor az állami szabályozó hatóság a kivételes körülményekre hivatkozva engedélyezhet egy minimális felárat a költségek fedezésére. A szolgáltatók a tisztességes használat jegyében és a roaming szakadatlan használatával összefüggő visszaélések elleni védelemül bizonyos esetben felszámíthatnak egy alacsony összegű barangolási díjat. Ennek az összegnek alacsonyabbnak kell lennie, mint a roaming felárra jelenleg érvényes felső korlát. A pontos részleteket a későbbiekben dolgozza ki a Bizottság és a távközlési hatóságok.

2016. április 30-tól a belföldi árakhoz hozzáadott roaming-felár nem lépheti túl a
• 0,05 euró/perc díjat a kimenő hanghívások;
• 0,02 euró díjat SMS-üzenetek; vagy
• 0,05 euró/megabyte díjat mobilinternet-használat esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mindenki okostelefont vásárol

csü okt 29 , 2015
A harmadik negyedévben a vártnál kisebb mértékben ugyan, de nőttek a világpiaci okostelefon-eladások – közölte szerdán az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat. A harmadik negyedévben 355,2 millió okostelefont értékesítettek a világpiacon a különböző gyártók, 6,8 százalékkal többet a 2014 harmadik negyedévi 332,6 milliónál. A harmadik […]
okostelefon