Véget vetnének a biometrikus adatok megkülönböztetés nélküli és önkényes alkalmazásának

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelési tevékenységek tilalmára irányuló európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezők arra kérik fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot egy olyan jogszabály elfogadására, amely tartósan véget vet a biometrikus adatok megkülönböztetés nélküli és önkényes alkalmazásának, amelynek különböző formái tömeges megfigyeléshez vagy az alapvető jogokba való indokolatlan beavatkozásokhoz vezethetnek. Véleményük szerint a biometrikus adatok használatával végzett tömeges megfigyelés az Európai Unió adatvédelmi jogszabályainak megsértését jelenti. Beavatkozik a magánéletbe, indokolatlanul korlátozza a szólásszabadsághoz, a tiltakozáshoz való jogot, és a nem tesz eleget a hátrányos megkülönböztetés tilalmának. A biometrikus alapú megfigyelés, a profilalkotás és prognóziskészítés széles körű használata veszélyezteti a jogállamiságot és legalapvetőbb szabadságjogokat – szögezték le.

A közlemény szerint az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy a kezdeményezés jogilag elfogadható, mivel megfelel a szükséges feltételeknek, ezért úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi azt. Az európai polgári kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta – közölték. A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottság három hónapon belül megvizsgálja a kezdeményezést, és reagál rá. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

ÁSZ: a koronavírus áttörést hozott a táv- és otthoni munkavégzésben

szo jan 9 , 2021
A koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi következményei miatt a 2020-as év áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében Magyarországon – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2010 és 2019 között a foglalkoztatottak átlagosan 2,9 százaléka végzett alkalmi vagy tartós jelleggel távmunkát, 2020 májusára azonban […]
hacker

És még ez is...