Vége a kézírásnak

kez-irasAz írás a XIX. század közepe óta alapja az oktatásnak, ám az írás módja – amiről azt gondoltuk, hogy nem változhat meg – veszélybe került. Először a billentyűzet, azután 2010 óta a tabletek a fejlett országokban alapvetően változtatták meg szokásainkat. Ugyan egyre többet írunk, de egyre kevésbé tollal papírra.

E miatt nem csoda, hogy egyre több iskola fontolgatja, hogy felhagy, legalábbis részlegesen a toll és a ceruza használatával. Svájcban egy angol magániskola, a Geneva College, 800 ezer eurót költött el három év alatt arra, hogy tabletekkel szerelje fel a tantermeket. Ezen a nyelvtanfolyamon minden egyes diáknak van külön tabletje, amelyre speciális oktató porgramokat telepítettek. A tanár a nála lévő tableten folyamatosan tudja követni és ellenőrizni, hogy a diákok hogyan végzik a feladatukat. A tábla helyett pedig egy projektorral vetítik ki a tablet képét.

Ez az új oktatási forma egyelőre még futurisztikus, de a történelem gyorsan változik. A lausanne-i egyetem kulturális és digitális laborjának egyik tanára szerint a toll végleges eltűnése a civilizációk összecsapását jelentheti. Olyan jelentőségű esemény, mint amikor megjelent a nyomtatás Gutenberg korában 1455-ben — írja az euronews.eu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kína: Az USA világméretű és gátlástalan adatgyűjtést folytat

sze máj 28 , 2014
Az Egyesült Államok gátlástalan titkos megfigyelő programokat működtet szerte a világban, így Kínában is – állapítja meg és egyben kifogásolja a kínai médiakutató-központ friss jelentésében, amelyet a helyi sajtó kedden ismertetett. A szervezet megállapítása szerint az USA kihasználja “politikai, gazdasági, katonai és technológiai hegemóniáját”, és korlátlanul kémkedik más országok ellen, beleértve […]
kém

Friss, ropogós