Védjük a magánéletünket: títkosítsuk amit lehet

biztonsagNe dőljünk be annak, hogy “csak a bűnözőknek van rejtegetni valójuk” – mondta Runa A. Sandvik, a Freedom of the Press Foundation és a TrueCrypt Audit technikai tanácsadója, aki már több mint öt éve részt vesz az interneten teljes névtelenséget biztosító TOR projekt fejlesztésében. “Védeni valónk van, nem rejtegetni valónk” – hangsúlyozta. “Attól, hogy valami nem titok, még senkinek semmi köze hozzá” — szögezte le. Hozzátette, ha a magánélet sérül, akkor a szólásszabadság is.

Jogos a paranoia, hiszen több oldalról is folyamatosan figyelhetnek minket – mutatott rá Szergej Lozskin, a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapatának biztonsági szakértője. Egyrészt ott vannak a hatóságok, a hálózati szolgáltatók, valamint az adataink iránt érdeklődő vállalatok. Na meg persze a kiberbűnözők. A hatóságok bármit elmenthetnek, a hálózati szolgáltatók az adatforgalom mély elemzéséből csinálhatnak üzletet, a vállalatok információt vásárolnak, a bűnözők pedig ellopják azt.

Szerencsére van ellenszer, “megvan a módja annak, hogy az ember lekerüljön a radarról” – fogalmazott Lozskin. A rendelkezésre álló megoldások egyszerűek és hatékonyak. Kódolni kell a számítógépen tárolt adatokat és az adatforgalmat is. A kódolást fel lehet ugyan törni, de legalább alaposan meg kell dolgozni érte. A forgalmat VPN szolgáltatás igénybevételével, vagy a TOR használatával lehet titkosítani. Elektronikus levelezéshez a biztonságos, kódolt szolgáltatásokat kell igénybe venni. Csevegni csak olyan programmal szabad, amelynek van OTR (off the record) funkciója. A kényes információk közzétételéhez pedig ott vannak a biztonságos felhő szolgáltatások, mint a Securedrop, a Strongbox, vagy a Safesource — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Internet: nagy változások jönnek

vas júl 6 , 2014
Az Ericsson ConsumerLab kutatása szerint az okostelefon-felhasználók jelentős része (66 százalék) úgy gondolja, hogy már három éven belül az ajtók és kapuk felismerik a belépőt és automatikusan nyílnak és záródnak majd jelenlétükben. A felhasználók 47 százaléka azt is szeretné, ha autójuk magától parkolna, és segítene a dugók elkerülésében. Az hálózatba […]
okostelefon

Friss, ropogós