Váratlan fejlemény: tovább nő a számítógépes vírusok száma

Csaknem ötmillió új számítógépes vírus került ki az internetre idén, az első fél évben, ami hatvan százalékos növekedést jelent az előző év első feléhez képest – közölte a G Data.

A statisztika szerint ma egy számítógépet átlagosan 47,4 támadás ér félévente. Ezek 78 százaléka potenciálisan kéretlen programokhoz (pup) kapcsolódik, a maradék pedig valódi kártevőkhöz, többségükben trójai vírusokhoz és reklámprogramokhoz. A pup-ok többnyire valamilyen más alkalmazással együtt települnek a számítógépekre, ráadásul nem is okoznak közvetlen kárt: a webes böngészést figyelik, hirdetéseket jelenítenek meg, vagy adott weboldalakra térítik el a felhasználókat.

A trójai vírusok a legveszélyesebb kártevők, mivel azok olyan rosszindulatú programok, amelyek mást tesznek a háttérben, mint amit a felhasználóknak mutatnak. Kémkedésre adhatnak lehetőséget a támadóknak és súlyos károkat okozhatnak a megfertőzött számítógépen tárolt fájlokban. A G Data statisztikája szerint a hírhedt zsarolóvírusok aránya még a 0,1 százalékot sem éri el a többi kártevő között, ennek ellenére ezek a fájlokat titkosító és váltságdíjat követelő kártevők világszerte dollármilliárdokban mérhető kárt okoztak az elmúlt években.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.