Van remény: a fiatalságot érdekli az informatika

mobilchildA fiatalok az olthatatlan információ- és ingerigényüket ma leginkább az interneten élik ki. Filmek, zene, ismeretterjesztés – mindez megtalálható számukra az interneten, részben a közösségi oldalak révén. A kommunikációs csatornák hangsúlyai is egyértelműen az online világ felé tolódnak el. De kétségbe esni nem érdemes: a mai fiatalok egyszerűen ugyanannyira kíváncsiak, és valószínűleg ugyanarra, mint a szüleik voltak – csak nekik már van internet-hozzáférésük. Az eNET a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesülettel (HTE) közösen 2015 áprilisában készített online kérdőíves kutatást az internetező fiatalok és idősebbek médiafogyasztási, illetve egyéb szokásairól.

A legfiatalabbak körében a kép és hang mindent visz, listájuk első két helyén a filmek, mozi, második helyén a zene szerepel. De mielőtt valaki öncélú szórakozással vádolná a harminc év alattiakat, érdemes észrevenni, hogy listájuk harmadik helyén a tudományos, ismeretterjesztő tartalmak állnak – előkelőbb helyen, mint az idősebb korosztályok körében. Fontos még az is, hogy egyedül csak az ő esetükben került fel a TOP5-ös listára a számítástechnika, internet és informatika világa. (Ez nagyon jó hír. Talán nem olyan nagy rejtély, hogy miért tanulnak mégis felső fokon olyan kevesen informatikát: csak el kell menni körülnézni egy véletlenszerűen kiválasztott középiskolába megnézni az eszközparkot, vagy ha erre nincs energia, csak meg kell nézni néhány iskola honlapját. A -szerk- megj.)

A harmincas korosztály egyértelműen átmenetet képez érdeklődési körét tekintve is a fiatalabbak és a középkorúak, illetve idősebbek között. Miközben első helyen náluk is még a filmek állnak, a következő helyeken már az egészség, otthon és a gasztronómia áll – mintha örökifjú lelkük a folytonos keresésből a megállapodás irányába mozdult volna el. Nem hiába, hiszen negyven év felett beköszönt az „ínyencek kora”. Ebben a korosztályban a top-témák a gasztronómia és az életmód, meg persze az otthon. Érdekes módon ekkor visszatér a toplistára a tudományos, ismeretterjesztő tartalomfogyasztás is – talán egyfajta jutalmaként a megállapodásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

471 millió az agrárportálra

vas jún 21 , 2015
Agrárportál fejlesztésére 235 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara, avagy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK); a projekt összköltsége meghaladja a 471 millió forintot – közölte a köztestület az MTI-vel. A projekt keretében megvalósuló portál elsősorban a kamarai tagság eddiginél magasabb színvonalú […]