Van megoldás az olcsóbb pc-üzemeltetésre

NComputingA mai számítógépek sokkal erősebbek, mint régi, egész szobákat kitöltő társaik. És mint tudjuk, elektromos energiát használnak. Az első általános célú számítógép, az ENIAC durván 150.000 wattot fogyasztott. Ezt összehasonlítva a mai adatokkal, jelentős különbség adódik, hiszen a jelen pc-i körülbelül 110-200 wattot fogyasztanak. Jelentős különbség, valóban. De akkor csak egy ENIAC működött – ma pedig 850 millió pc van használatban. Napjaink egyik nagy problémája az egyre növekvő számítógép-használat, hiszen sajnos káros hatásairól legtöbben nem vesznek tudomást. S e tömeges felhasználás mellett, több tíz millió pc kerül a szemétlerakókba világszerte, amely hatalmas mennyiségű mérgező e-hulladékot jelent, többek között higany és kadmium tartalma miatt.

Az egyik lehetséges válasz a problémákra az NComputing rendszerek használata a normál pc-k helyett — közölte a minuszos.hu-val Kóczán Zsófia, az NComputing termékeket Magyarországon forgalmazó AlphaSonic Kft. marketing vezetője. Nyolcvan országban több, mint 15 ezer szervezet használ NComputingot, amely egy vékonykliens megoldás. Az NComputing virtualizációs szoftverével és hardverével nagyon hatékonyan képes kiaknázni a szerver erőforrásait, úgy, hogy nem tartalmaz sem processzort, sem memóriát, sem mozgó alkatrészeket. A pc-k átlagos 110-200 wattos fogyasztásával szemben megelégszik öt wattal. A rendszerben minden felhasználónak külön-külön elég egy monitor, egy billentyűzet és egy egér, no meg az NComputing eszköz, amellyel a szerverhez csatlakozni lehet.

Az NComputing L-szériás eszközei öt watt körül fogyasztanak, az X-szériáé pedig egy watt is lehet felhasználónként. Ha egy szervezetnél hetven pc-t tíz darabra cserélünk le, amelyhez hatvan NComputing X-szériás eszköz csatlakozik, akár tízezer kWh is megspórolható, ez évi egy tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentésnek felel meg. Egy különálló pc több hőt generál, mint egy százwattos izzó. Egy osztályterem, számítógéplabor vagy iroda hamar felmelegszik a számítógépek által kibocsátott hőtől. Ezekben a munkakörnyezetekben rendszerint szükség van légkondicionálásra. A légkondicionálók növelik az áramköltségeket, és nagy beruházás a telepítésük és a karbantartásuk. Az NComputing kilencven százalékkal kevesebb hőt termel az átlag számítógépeknél, és így nincs szükség légkondicionálásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Új, olcsó Microsoft Lumiák jönnek

csü jan 15 , 2015
A Microsoft bejelentette a Microsoft Lumia 435 és Lumia 532 okostelefonokat. A legfrissebb Windows Phone 8.1 funkciókat kínáló, olcsó Lumia 435 és Lumia 532 az elődöknél (Már amelyiknek van előde. A -szerk- megj.) hosszabb üzemidőt biztosítanak. Az alapvető okostelefon funkciókat, a legjobb Windows Phone tulajdonságokat és legfrissebb alkalmazásokat kínáló Lumia […]