Van élet a Safe Harbor ügy után is… még ha nehéz is

Max-SchremsA Safe Harbor megállapodást, az Amerika és EU között 15 éve hatályban lévő adattovábbítási mechanizmus alkalmasságát kérdőjelezte meg Max Schrems, osztrák joghallgató, amikor panaszt nyújtott be az Ír Adatvédelmi Hatósághoz a Facebook adatkezelésére vonatkozóan, tekintettel arra, hogy a Facebook európai felhasználóinak adatkezelését végző ír leányvállalata szintén továbbít adatokat a Facebook amerikai szerveire. Az ügy az Európai Unió Bíróságára került, amely kimondta az Európai Bizottság korábbi határozatának érvénytelenségét, amely a Safe Harbor rendszere alapján lehetővé tette személyes adatok továbbítását az Amerikai Egyesült Államokba.

Az Amerikába adattovábbítást végző vállalkozásoknak más garanciákat kell nyújtaniuk a továbbiakban az adatvédelem megfelelő szintjének biztosítása érdekében. A Safe Harbor egyik alternatívját jelentheti az Európai Bizottság által elfogadott modellszerződések alkalmazása, amelyek megkötése, naprakészen tartása, esetleges időközbeni szükséges módosításai jóval nagyobb terhet jelent a piac szereplőinek, különösen egy sokszereplős adattovábbítási konstrukció esetén.

Másik alternatívát a kötelező szervezeti szabályozás alkalmazása jelentheti, amely október 1-jétől Magyarországon is elérhető. A szabályozás lényege, hogy a Safe Harborhoz hasonlóan szintén egyoldalú kötelezettségvállalás keretében nyílik lehetőség adattovábbításra harmadik célország irányába. A konstrukció biztonságát a Safe Harborral szemben az biztosítja, hogy kizárólag a tagállami adatvédelmi hatóság által jóváhagyott, kötelező belső adatvédelmi szabályzat alapján történhet az adattovábbítás. Hátrányát jelenti azonban, hogy csak vállalatcsoporton belüli megoldás lehet a kötelező szervezeti szabályozás, külső szereplők irányába történő adattovábbításokra nem alkalmazható — olvasható a Taylor Wessing közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A DDoS támadások sem járnak egyedül

csü okt 15 , 2015
A Kaspersky Lab felmérése szerint a legtöbb esetben a DDoS támadás csak a jéghegy csúcsa. A vállalati szektor képviselőinek 74 százaléka jelentette, hogy a vállalatuk ellen indított DDoS támadások egybeestek más biztonsági incidensekkel is. Ráadásul ezek az egybeesések sokszor nem csupán a véletlenek műve, hanem szándékos kísérletek arra, hogy eltereljék […]
vírus