Vakoknak szánt okostelefon nyert

brailleA Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) és az Intel bejelentette az ITU Telecom 2015 Fiatal Innovátorok Versenyének keretében meghirdetett, miniszámítógépekkel megvalósított fejlesztéseknek szánt Single Board Challenge fejlesztői verseny két nyertesét. A győztesek ott lesznek az ITU Telecom 2015-ös konferenciáján is, amit idén október 12-15 között Budapesten rendeznek meg. A két nyertest 34 ország 124 jelentkezője közül választották ki az alapján, hogy a pályázatukkal társadalmi kihívásokra adott megoldás mennyire innovatív és üzletileg kivitelezhető.

A Single Board Challenge egyik nyertese, a török Ugur Can Bastik egy vakoknak és látássérülteknek szánt okostelefont fejlesztett ki egy Intel Galileo miniszámítógépre alapozva. A tactiX nevű eszköz prototípusa képes Braille-írást megjeleníteni, használója pedig például facebookozni és twitterezni is tud segítségével. A tapintható kijelző a több mint száz különböző Braille-karakter mellett egyszerűbb grafikai alakzatokat, smiley-kat is meg tud jeleníteni, és a szövegbevitelt is lehetővé teszi. A tactiX wifin és mobilhálózaton egyaránt képes kommunikálni, ára pedig jócskán alatta van a Braille-írás megjelenítését biztosít megoldásoknak, amelyek több ezer dollárba kerülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Telenor az ENSZ új Globális Célkitűzései mellett

sze szept 30 , 2015
A Telenor bejlentette, hogy büszkén támogatja és hirdeti a világtörténelem legfontosabb feladatlistájához tartozó, új Globális Célkitűzéseket, hogy az ENSZ üzenetei a világ minden országába és minden emberhez elérjenek egy hét leforgása alatt. A Telenor Magyarország az egyenlőtlenségek elleni küzdelemben digitális oktatási projektjével, a Hipersulival is részt vesz: Magyarországon különböző fejlettségi szinten […]