USA elnökválasztás: az elopott adatokkal megkísérlhetik a választók befolyásolását

Krasznay-CsabaAzzal, hogy hackerek hozzájutottak több százezer amerikai választó adatához, valószínűleg megpróbálják majd őket befolyásolni az amerikai elnökválasztás során — véli Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő. A szakember szerint két évvel ezelőtt még Kína volt az Egyesült Államok fő ellensége a kibertérben, ma már Oroszország. Mint mondta, a szakmában egyetértés van abban, hogy a klasszikus – pénz- és adatlopással kapcsolatos – kiber bűncselekményeket tipikusan orosz szervezett bűnözői csoportok követik el. Ezekről a csoportokról azt feltételezik, hogy az orosz titkosszolgálatokhoz kapcsolódnak. A bűnözői csoportok ugyanis “bedolgoznak” a titkosszolgálatoknak bizonyos anonim műveleteknél, és a lopások fekete kasszát is biztosítanak a szolgálatoknak — mondta Krasznay.

A szakértő szerint azzal, hogy a hackerek hozzájutottak több százezer választói adathoz, megpróbálják majd befolyásolni ezeket az embereket a közösségi hálózatokon, e-mailekben, hogy kire szavazzanak az elnökválasztáson. A kiberbiztonsági szakértő szólt arról is, hogy az Egyesült Államokban egyes államokban elektronikus szavazógépeket használnak, amelyekkel kapcsolatban többször felmerült a kérdés, hogy biztonságosak-e. Mint mondta, “borítékolja”, hogy ezeket az elektronikus szavazógépeket is meg fogják támadni, ami zavart fog okozni.

Háttér
A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI az elmúlt hetekben két szövetségi államban is azt tapasztalta, hogy a választói adatbázist és a választói regisztrációt számítógépes támadás érte. Ezért felhívta a választási irodák figyelmét, hogy a november 8-án tartandó elnökválasztás előtt okvetlenül erősítsék meg számítógépes rendszerük biztonságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.