USA elnökválasztás: az elopott adatokkal megkísérlhetik a választók befolyásolását

Krasznay-CsabaAzzal, hogy hackerek hozzájutottak több százezer amerikai választó adatához, valószínűleg megpróbálják majd őket befolyásolni az amerikai elnökválasztás során — véli Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő. A szakember szerint két évvel ezelőtt még Kína volt az Egyesült Államok fő ellensége a kibertérben, ma már Oroszország. Mint mondta, a szakmában egyetértés van abban, hogy a klasszikus – pénz- és adatlopással kapcsolatos – kiber bűncselekményeket tipikusan orosz szervezett bűnözői csoportok követik el. Ezekről a csoportokról azt feltételezik, hogy az orosz titkosszolgálatokhoz kapcsolódnak. A bűnözői csoportok ugyanis “bedolgoznak” a titkosszolgálatoknak bizonyos anonim műveleteknél, és a lopások fekete kasszát is biztosítanak a szolgálatoknak — mondta Krasznay.

A szakértő szerint azzal, hogy a hackerek hozzájutottak több százezer választói adathoz, megpróbálják majd befolyásolni ezeket az embereket a közösségi hálózatokon, e-mailekben, hogy kire szavazzanak az elnökválasztáson. A kiberbiztonsági szakértő szólt arról is, hogy az Egyesült Államokban egyes államokban elektronikus szavazógépeket használnak, amelyekkel kapcsolatban többször felmerült a kérdés, hogy biztonságosak-e. Mint mondta, “borítékolja”, hogy ezeket az elektronikus szavazógépeket is meg fogják támadni, ami zavart fog okozni.

Háttér
A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI az elmúlt hetekben két szövetségi államban is azt tapasztalta, hogy a választói adatbázist és a választói regisztrációt számítógépes támadás érte. Ezért felhívta a választási irodák figyelmét, hogy a november 8-án tartandó elnökválasztás előtt okvetlenül erősítsék meg számítógépes rendszerük biztonságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Pénzügy: lázadoznak a művészek

pén szept 2 , 2016
Méltányos feltételeket követel az online platformokkal szemben 18 ezer európai alkotó, köztük 650 magyar szerző. Pedro Almodóvar, Ennio Morricone, Andrea Bocelli mellett többek között Presser Gábor, Jeney Zoltán, Sztevanovity Zorán, Tariska Szabolcs, Spiró György, Likó Marcell és Király Viktor is aláírta az Európai Bizottság vezetőjének címzett nyílt levelet. A dokumentum […]