Uniós biztos: a média nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé

Vera JourováA médiának szabadon, politikai befolyástól mentesen kell működnie, nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé – jelentette ki Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős biztos.

Jourová a javaslat részleteit ismertetve közölte: a szerkesztői függetlenség védelme érdekében a rendelet előírja, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk médiaszolgáltatók szerkesztői szabadságát, beleértve a közszolgálati médiumokat is. A szabályozás hangsúlyt helyez a közszolgálati média függetlenségére és stabil finanszírozására, előírja, hogy a közszolgálati média vezetőjét és igazgatótanácsát átlátható, nyílt és megkülönböztetéstől mentes módon kell kinevezni. A közszolgálati médiaszolgáltatók, küldetésüknek megfelelően, pártatlanul kell széles körű tájékoztatást nyújtaniuk és véleményeket közölniük. A jogszabálytervezet kiemeli az információs források védelmének fontosságát, ahogy a médiatulajdon és az állami hirdetések elosztásának átláthatóságát, továbbá a vonatkozó információk nyilvános kötelező közzétételét. Szigorúan tiltja kémprogramok használatát a médiaszereplők, újságírók és családtagjaik esetében, továbbá foglalkozik a médiakoncentráció kérdésével is, és új, független szervezetként létre kívánja hozni a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet.

Az Európai Bizottság a közbiztonságra kockázatot jelentő, nem uniós médiára vonatkozó nemzeti intézkedések meghozatalát is javasolta, hogy a külföldi médiumok se kerülhessék meg az EU-ban kötelező szabályokat. A médiakoncentráció eseteit a brüsszeli testület mindenképpen kezelni kívánja. Az uniós bizottság úgy gondolja, hogy a médiakoncentrációnak a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kezében nem szabad még nagyobbá válnia. Az új szabályozás meg fogja állítani ezt a trendet – mondta az uniós biztos. Hozzátette: a szabályozás azonban nem célzottan Magyarországra vonatkozik, hanem minden uniós tagországra, amely szívesen terjesztené ki kihatalmát a médiára, csorbítva ezzel a médiapluralizmust, a vélemények szabad megjelenésének szabadságát és az egészséges médiapiacot. „Olyan szabályozást javaslunk, amely Európában mindenütt ugyanúgy és ugyanazon normák szerint kötelezően alkalmazandó. Szeretnénk, ha a szabályok a lehető leggyorsabban hatályba lépnének, alkalmazását nagyon sürgetőnek tartjuk” – tette hozzá a biztos.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Milyen egy tökéletes hűtőszekrény?

vas szept 18 , 2022
ShareTweetPinShareA konyha a lakás egyik legfontosabb helyisége, de funkcióját csak úgy tudja ellátni, ha kellően felszerelt. Nemcsak a tűzhely, a konyhapult és a mosogató hármassága számít, a hűtőszekrény legalább olyan fontos. De vajon milyen az ideális hűtőszekrény? Létezik tökéletes darab? Úgy véljük, igen! Cikkünkben bemutatjuk az egyik prémium kategóriás hűtőszekrény […]

És még ez is...