Unió: már lehet pályázni az ingyenes wifi-hozzáférési pontok létesítésére

Az Európai Bizottság kedden teszi közzé az első pályázati felhívását az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról – közölte az uniós bizottság.

A tájékoztatás szerint regisztrálni és pályázni az erre célra indított, wifi4eu.eu című portálon lehet. A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választják ki. A kiegyensúlyozott földrajzi lefedettség elvét is figyelembe véve, az első pályázati felhívás alapján mindegyik résztvevő országban legalább 15 település kap támogatást. A következő két évben további négy pályázati felhívást hirdetnek meg – tették hozzá. A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk.

Az Európai Unió (EU) a WiFi4EU programjában egy-egy önkormányzat 15 ezer euró (mintegy 4,6 millió forint) értékű utalványt kaphat, hogy a közösségi élet színterein – könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken – internetkapcsolatot tudjon kiépíteni. A hálózat karbantartásának költségei az önkormányzatot terhelik. Az EU 2020-ig 120 millió eurót ad az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy nyolcezer településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be. Az ugyanazon közösségi térben hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező ingyenes hálózatok mellett tervezett wifi-hozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Elhunyt Diószegi József

csü máj 17 , 2018
Hosszan tartó súlyos betegség után 59 évesen elhunyt Diószegi József, egyike azon kevés régi kollégámnak, akik szerethetők voltak. Újságírói karrierje tanárként a Köznevelés című folyóiratnál indult, majd külső munkatársa volt a Magyar Rádiónak és a régi, független Figyelőnek. 1995-ben kezdett főállásban dolgozni a Napi Gazdaságnál, ahol kétszer is megválasztották az […]

Friss, ropogós