Ultragyors internet: az EU élbolyában Magyarország

Bár történtek előrelépések, az ultragyors szélessávú internet-előfizetések száma továbbra is jelentősen elmarad a 2020-ra kitűzött céloktól az Európai Unióban – jelentette az Európai Számvevőszék (ECA).

Az uniós célkitűzések szerint 2020-ra az európai háztartások legalább felének ultragyors, több mint 100 megabit/ másodperces szélessávú csatlakozással kellene rendelkeznie, 2017 közepén azonban az EU egészét tekintve ez az arány mindössze 15 százalék körül volt. A 100 Mbit/s-os előfizetések arányát tekintve Magyarország csaknem harminc százalékkal a hetedik helyen szerepel az uniós országok között, előtte Svédország, Románia, Belgium, Portugália, Lettország és Hollandia található. A helyzetértékelés megerősítette, hogy a legtöbb tagállamban vidéken továbbra is kevésbé férnek hozzá a világhálóhoz, mint a városokban. A 28 uniós országból 14-ben még az ötven százalékot sem éri el a nagy sebességű szélessávú lefedettség a vidéki területeken. A vidéki és külvárosi területeken nem volt megfelelően megoldva a szélessávú infrastruktúra finanszírozása, és az Európai Beruházási Bank nem azokra a területekre fókuszált, ahol legfontosabbak lennének a támogatások – írták a jelentésben, amely szerint akár 250 milliárd euróra is szükség lehet ahhoz, hogy valamennyi tagállamban elérjék a célkitűzéseket 2020-ra. Ennek az összegnek mintegy felét a vidéki területekre kellene fordítani.

A számvevők ezúttal elsősorban Írországot, Lengyelországot, Magyarországot, Németországot és Olaszországot vizsgálták. Mint kiemelték, mind az öt országban a lefedettség növekvő tendenciát mutatott 2011 és 2017 között. Köz- és magánberuházások kombinálásával Magyarország, Írország és Olaszország jelentősen kiterjesztette gyors szélessávú lefedettségét, ráadásul további bővítést terveznek a vidéki és külvárosi területeken. Írország és Olaszország esetében nem valószínű, hogy 2020-ra mindenki számára elérhető lesz a 30 Mbit/s-os hozzáférés. Két tagország, Magyarország és Németország ugyanakkor elérheti 2020-ra, hogy ez a lakosság száz százaléka számára elérhető legyen. Az ECA szerint a problémák dacára, ha megfelelő a tervek végrehajtása, akkor Magyarországon, Írországban és Olaszországban nagy eséllyel megvalósulhatnak a 2025-ös célok, köztük az, hogy valamennyi háztartás rendelkezzen ultragyors, akár 1 gigabit/s-os sebességre is növelhető szélessávú internetkapcsolattal. A szervezet megállapította, hogy Magyarország, Olaszország és Lengyelország megfelelő szabályozási és versenykörnyezettel rendelkezik a szélessáv terén. Mndegyik tagország használt fel uniós forrásokat, a szélessáv területén a köztámogatás legnagyobb része – Lengyelország és Magyarország kivételével – a nemzeti költségvetésből származott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Végre maximalizálják az Európai Unión belüli telefonhívások percdíját

csü jún 7 , 2018
Megállapodásra jutottak az Európai Unión belüli telefonhívások percdíjainak maximálásáról a főbb uniós intézmények, a még hivatalos elfogadásra váró egyezség értelmében 2020-tól legfeljebb 19 eurócent (nagyjából 60 forint) lesz a tagállamok közötti hívások percdíja – jelentették be Brüsszelben. A megállapodás értelmében a jövőben 19 centes felső korlátja lesz az unión belüli, […]
sms

Friss, ropogós