Ukrán adathalász akadt horogra

bankkártyaVádat emelt az ügyészség egy, az internetes hirdetőket megkárosító ukrán férfival szemben, aki az adathalászattal megszerzett bankkártyaadatokkal debreceni bankautomatákból vette fel a megtévesztett sértettek pénzét.

A hajdú-bihari főügyészség vádiratának a lényege szerint az ukrán férfi 2022 februárjában költözött a családjával Csehországba, ahol megismerkedett egy szintén ukrán férfival, aki közösségi és különböző internetes oldalakra feltöltött hirdetésekre jelentkezett, de csak színlelte a vásárlási szándékát. A hirdetőknek ugyanis a szállítás lebonyolítására hivatkozva olyan adathalász levelet küldött, ami futárszolgálat vagy bank oldalához hasonlító weboldalra irányította a hirdetőket.

Ezeken ők többek között a bankkártyaadataikat is megadták, amikkel az elkövetők úgy éltek vissza, hogy azokat betáplálták a mobiltelefonok fizetési fiókjába és bankautomatákból a telefonok segítségével, érintésmentesen készpénzt vettek fel a sértettek számláiról. Az ukrán férfi munkát ajánlott a – szintén ukrán – vádlottnak, akinek az volt a feladata, hogy egy hétre Debrecenbe utazzon és a megkapott mobiltelefonokra feltöltse az elkövetők által megszerzett és részére továbbított bankkártyaadatokat, majd bankautomatákból különböző pénzösszegeket vegyen fel.

A vádlott a felvett összegek tíz százalékát fizetségként megtartotta, a többi 90-et pedig virtuálisvaluta-automatába kellett befizetnie; 2023. augusztus 12-én Debrecenbe utazott, majd augusztus 13-16. között, négy napon keresztül negyven sértett bankkártyaadatait használva, összesen több mint ötmillió forintot vett fel különböző debreceni ATM-ekből. Ezen túl további nyolc sértett megszerzett kártyaadataival is próbált összesen másfél millió forintot felvenni, ami azonban meghiúsult, mert a tulajdonosok időben letiltották a kártyájukat.

Több sértett is panaszt tett az automatákat üzemeltető banknál. Munkatársaik az esetek kivizsgálása során felismerték a vádlottat és értesítették a rendőröket, akik a férfit az egyik automatánál elfogták és őrizetbe vették. A vádlott jelenleg is letartóztatásban van, két további személy felelősségét pedig külön büntetőeljárásban vizsgálják. A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett negyven rendbeli csalás bűntettével és pénzmosás bűntettével vádolja.

A vádirat tartalmazza, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerése esetén őt két év börtönbüntetésre ítélje, öt évre utasítsa ki Magyarország területéről, továbbá rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, az elkövetéshez használt mobiltelefonokat pedig kobozza el — közölte az ügyészség.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mesterséges intelligenciával erősítik Cannes biztonságát

sze máj 15 , 2024
ShareTweetPinShareKísérleti eszközökkel és a mesterséges intelligenciával (MI) erősítették meg a kedd este kezdődő 77. cannes-i fesztivál biztonságát, miután két hónappal a párizsi olimpiai kezdete előtt a terrorkészültség továbbra is a legmagasabb szintű Franciaországban. A világ legnagyobb filmes találkozójára, amely 12 napig tart, a filmsztárok mellett csaknem 40 ezer akkreditált vendég, […]
Cannes filmfesztivál

És még ez is...