Újra feltűnhetnek Magyarországon is a hamis kriptovaluta-kereskedők

BitcoinÚjra feltűnhetnek Magyarországon is a hamis kriptovaluta-kereskedők – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank közölte, a világháló egyes külföldi portáljain megkezdődött az egyik nagy közösségi médiaszolgáltató által kibocsátandó – valójában még el sem érhető – kriptovaluta hamis „előértékesítése”, amely a piramisjáték, a személyes adatokkal visszaélés és más bűncselekmények melegágya, avagy, ahogy a szerkesztőségben megfogalmaztuk: maga a fertő. Az MNB kiemelte, a nyilvánosan elérhető adatok szerint Magyarországon ilyen „előértékesítés” még nincs, de nem zárható ki, hogy a korábban is hamis kriptovalutákkal piramishálózatot építő hazai csoportok hasonló ajánlatokkal léphetnek elő.

Rámutatnak arra, hogy több olyan külföldi internetes portál – a gyanú szerint többek között az Uplibra, a Calibra és a Buylibracoins – kezdte meg működését, amely a világ egyik legjelentősebb közösségi médiaszolgáltatója kriptovalutájának úgymond „előértékesítését” kínálja. Ezek színvilága, elemei az adott közösségi médiafelületre, illetve a kriptovaluta hivatalos portáljára hasonlítanak, nem zárható ki, hogy azokat illegálisan használják fel.

Ezek a „klónoldalak” kedvezményes áron kínálják előre a kereskedelmi forgalomban egyelőre még el sem érhető virtuális valutát. A vásárlók a nem létező kriptovalutát a nem létező elektronikus pénztárcákban tárolhatják. A kiberbűnözők ígérete szerint – a multi-level marketingnek álcázott piramisjáték klasszikus szabályainak megfelelően -, aki másokat újonnan beszervez a csoportba, az ingyen is kaphat ebből a kriptovalutából. Több klónportálra az ügyfelek közösségi médiaadataikkal is beléphetnek, így az ő adataik, fényképeik és regisztrációs kódjaik is a bűnözők kezébe kerülhetnek – írják a közleményben. Mint írják, a kriptovaluták jogi helyzete ma még nagyrészt szabályozatlan, jellemzően nem tartoznak a jegybankok felügyelete alá, így rendkívül magas kockázattal járhatnak.

Probléma esetén a felhasználók számára egyetlen intézmény sem garantálja az ügylet megfelelő lebonyolítását, a károk megtérítését. A veszteségek miatti jogvitákat az ügyfelek csak polgári peres eljárással rendezhetik, bűncselekmény gyanúja esetén nyomozó hatóságokhoz fordulhatnak. További probléma, hogy a virtuális valuták árfolyama gyorsan, sokszor kiszámíthatatlanul változhat. Még fokozottabb a kockázat a – piramisjáték alapjául szolgáló – nem valós kriptovalutáknál – írja az MNB közleményében.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A kipusztíthatatlan sms: Így mobiloztak a magyarok az elmúlt évtizedben I.

csü febr 13 , 2020
ShareTweetPinShareAz elmúlt tíz év hatalmas változásokat hozott a mobiliparban. Röviden: az okostelefon és a mobilinternet mindennapjaink részévé vált. Az okostelefonok egyre sokrétűbb funkcióinak és az egyre nagyobb lefedettségű és nagyobb kapacitású mobilhálózatoknak köszönhetően a hétköznapokban is egyre több területen használjuk a mobilunkat. Korábban a mobil (tömeg)kommunikáció egyik alapját jelentő sms […]
sms

És még ez is...