Újabb trükk, amivel feltörik az e-mailfiókodat

gmailA Symantec szakemberei nemrégiben felfigyeltek arra, hogy az egyik igen kártékony adathalász-átverés eseteinek száma komoly növekedést mutat. A támadás kivitelezéséhez a bűnözőknek tudniuk kell az áldozatok e-mail címét és mobiltelefonszámát – ezek megszerzése egy ilyen csoportnak nem jelent komoly feladatot. Az áldozat regisztrálja a mobiltelefonszámát a Gmail rendszerében, így ha elfelejti jelszavát, akkor a Google küld számára egy azonosító kódot, amelynek segítségével hozzáférhet a fiókjához. A támadó meg akarja szerezni az áldozat fiókját, de nem tudja a jelszót, azonban ismeri a felhasználó e-mail címét és mobilszámát. A Gmail belépőoldalán megadja az áldozat e-mail címét, és a „Kér segítséget?” linkre kattint, amelyet a felhasználók általában akkor használnak, ha elfelejtik belépési adataikat.

A felkínált lehetőségeket elutasítva a támadó kivárja, amíg megjelenik a mobiltelefonra küldött azonosító kód lehetősége, majd elfogadja az opciót, amely hatjegyű azonosítót küld az áldozat telefonszámára. A felhasználó mobiltelefonjára megérkezik a hatjegyű kód. A támadó szintén küld az áldozat telefonjára egy hivatalosnak látszó szöveges üzenetet: „A Google gyanús tevékenységet észlelt a fiókjában. Kérjük, válaszként küldje el hatjegyű azonosítókódját, hogy megakadályozzuk az illetéktelen tevékenységet fiókjában.” Az áldozat azt gondolja, hogy az üzenetet a Google küldte, így válaszában elküldi a kódot közvetlenül a támadó telefonjára, aki az ideiglenes jelszó birtokában belép a felhasználó fiókjába.

A Symantec szakembereinek megfigyelései szerint a kiberbűnözők általában nem pénzügyi visszaélésekhez (például bankkártyaadatok ellopásához) használják ezt az átverést, és nem tömegesen támadják a felhasználókat, hanem pontosan kiválasztott áldozatokat választanak. Ez a módszer nagyban hasonlít azokra az átverésekre, amelyeket az APT-csoportok (advanced persistent threat, célzott támadás) használtak korábban. Az átverés sokkal hatékonyabb és olcsóbb, mint egy megtévesztő domain regisztrálása és egy weboldal létrehozása, mivel ebben az esetben csak egy SMS árába kerül a fiókadatok megszerzése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bankkártyás fizetés wordpress-es webáruházakhoz

csü júl 23 , 2015
A Barion integrálta e-pénz és bankkártya-elfogadási rendszerét a WordPress platform legnépszerűbb e-kereskedelmi rendszeréhez. Aki WooCommerce webáruházat üzemeltet, ezentúl villámgyorsan, rendkívül alacsony jutalékok mellett és személyes szerződéskötés nélkül tudja bevezetni a kártyás fizetést. A WordPress a világ legelterjedtebb nyílt forráskódú tartalommenedzselési rendszere. Piaci részesedése meghaladja a hatvan százalékot, mialatt a második […]

Friss, ropogós