Újabb öt településen tették elérhetetlenné a mobilinternet-szolgáltatást Mianmarban

Aung Szan Szú Kji mianmari kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnökÚjabb öt településen tette elérhetetlenné a mobilinternet-szolgáltatást a mianmari vezetés a forrongó Arakán államban és térségében. A kormány hétfő este terjesztette ki további településekre az eddig négy arakáni településen bevezetett internetes zárlatot. A három hónapra elrendelt korlátozást biztonsági követelményekkel és közérdekkel indokolta a kormány – közölte az egyik helyi internetszolgáltató. Négy arakáni település már több mint hét hónapja van elvágva a világhálótól, amit megfigyelők a világ leghosszabban tartó internetes zárlatának neveznek. Az Arakánban maradt rohingják apartheid rendszerhez hasonló körülmények között kénytelenek élni, nem hagyhatják el a számukra kijelölt őrzött táborokat, illetve településeket, míg az arakáni etnikumhoz tartozó szomszédjaik szabadabban mozoghatnak – közölte a szólásszabadság mellett síkra szálló 19. Cikkely nevű jogvédő csoport, amely riasztónak nevezte a korlátozás kiterjesztését. Jogvédők szerint a kommunikációs zárlat célja, hogy megakadályozza a rohingja civilek és az arakáni etnikai csoport elleni túlkapásokról szóló jelentések kiszivárgását. Az ENSZ “jelentős akadályként” jellemezte helyi humanitárius műveletei szempontjából az internetes zárlatot.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, válaszul egy rohingja lázadók által elkövetett támadásra. A katonák akcióit többen etnikai tisztogatásnak minősítették, amelynek során tömegével gyilkoltak meg embereket, erőszakoltak meg nőket és számos településen felgyújtották a házakat. 2017 augusztusa óta körülbelül 740 ezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari katonák és a buddhista milíciák elől. Mianmar tagadja a népirtás vádját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Digitalizáció az óvodában: elindult a digimini kutatás

hét febr 10 , 2020
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kijelentette, hogy a digitális és okoseszközök használata már óvodáskorban elkezdődik, ami hatással van a gyermekek személyiségfejlődésére és kognitív képességeik gazdagodására, ezért fel kell készülni a gyorsan változó digitális világ veszélyeire is. Elindították az óvodások okoseszköz-használatát vizsgáló Digimini elnevezésű kutatást, amelynek […]
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára