Újabb hullámok a titkos megfigyelési ügy körül

nsaAlapos tényfeltárást ígér a német kormány a hírszerző szolgálat (BND) és az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) együttműködése körül kipattant titkos megfigyelési, adatgyűjtési ügyben. A hétfőig nyilvánosságra került információk szerint a BND éveken keresztül fésülte át adatbázisait az NSA-tól kapott keresőkifejezések – például mobiltelefoszámok és ip-címek – alapján, amelyek révén az amerikai szolgálat német és más nyugat-európai cégekről és személyekről szerezhetett adatokat, illetve folytathatott megfigyelést. A probléma az, hogy ez ellentétes a BND tevékenységét szabályozó előírásokkal, valamint a BND és az NSA együttműködéséről szóló megállapodással.

Az ügyről a Der Spiegel című hírmagazin írt először csütörtökön az online kiadásában, a beszámoló szerint a BND 2008-ban észlelte a rendellenességet, de csak 2013-ban, az NSA titkos adatgyűjtő programjai körül kirobbant botrányok nyomán vizsgálta át az NSA-tól kapott keresőkifejezések – úgynevezett szelektorok – listáját, és a vizsgálat eredményéről nem tájékoztatta a szervezetet felügyelő kancellári hivatalt, hanem csupán felkérte az NSA-t, hogy tartózkodjon az ilyen visszaéléstől. A Bild am Sonntag című vasárnapi lap viszont arról írt, hogy a BND már 2008-ban értesítette a kancelláriát, hogy az NSA megpróbálta kihasználni az együttműködés adta lehetőséget európai hadiipari cégek és akár politikusok elleni kémkedésre. Egy 2010-ben keletkezett dokumentumban – amely az akkori kancelláriaminiszter, Ronald Pofalla felkészítését szolgálta az amerikai kormányzat képviselőivel folytatott tárgyalásaira – a BND ismét figyelmeztetett az NSA visszaélésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Még egy napig ingyenes az iGO Navigáció

ked ápr 28 , 2015
Még egy napig, azaz holnap éjfélig ingyenesen letölthető az iGO Navigáció tizedik évfordulójára készült SzülinApp. Hogy mi is ez? A hazai székhelyű NNG navigációs alkalmazása okostelefonokra, mely teljesen offline, használatához nincs szükség térerőre és internet-kapcsolatra sem. És ma utoljára teljesen ingyenesen letölthető – ezután örökre eltűnik az alkalmazásboltokból. Emlékeztetőül: a tíznapos […]

És még ez is...