Újabb durva titkosító vírus bukkant fel

titkositasJaj, jelentős januári veszélyre figyelmeztet az ESET. A napokban ugyanis egy váltságdíjszedő és fájlokat titkosító kártevő vadonatúj változatát jelentették Magyarországról, valamint a kelet-közép európai régió több országából is. A naprakész ESET biztonsági programmal rendelkező felhasználók gépe már megfelelő védelemmel van ellátva. A fertőzésről először január 19-én kettő órakor kapott bejelentést az ESET magyarországi csapata, akik azonnal elkezdték a probléma vizsgálatát. A begyűjtött minták alapján az ESET szakértői megállapították, hogy a fájlok kódolásáért a Win32/Filecoder.DA.Gen malware legújabb verziója felelős, amely CTB-Locker néven is feltűnhet.

A biztonságtechnológiai vállalat központjában haladéktalanul elkészítették a kártevő felismerésére szolgáló mintát, amit még aznap délután publikáltak a frissítési szervereken, így a védelem már megérkezett a felhasználók számítógépeire. Mivel a fájlok dekódolása jelenleg sajnos nem megvalósítható, így az offline backupból való visszaállítás javasolt a biztonsági mentésből, amennyiben már fertőződött a gépünk. A szakemberek ezen felül felhívják a figyelmet az érintett Windows rendszerek azonnali frissítésére és a felhasználók oktatásra, arra vonatkozóan, hogy soha ne nyissanak meg ismeretlen mellékletet, csak miután megbizonyosodtak annak valódiságáról. A biztonsági program finomhangolásaként javasolt az ESET Live Grid és a Kiterjesztett heurisztika a fájlok futtatásakor funkciók bekapcsolása, azokon a gépeken, ahol ez esetleg jelenleg nem aktív.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

IBM: így e-vásároltok ti

csü jan 22 , 2015
A vásárlói elvárásokat nem minden esetben elégíti ki a kereskedői gyakorlat, ezért a fogyasztói bizalom erősítése komoly potenciált jelent az internetes üzleteknek – derül ki az IBM Institute for Business Value tanulmányából. A fogyasztók 43 százaléka részesíti előnyben az online vásárlási formákat, azonban csak 29 százalékuk vásárolt legutóbb ténylegesen az […]