Újabb anydeskes csalók próbálkoznak

AnyDeskNagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók – tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Az intézet a honlapján közzétett figyelmeztetésben azt írta, újabb, az AnyDesket felhasználó csaló megkeresésekről kaptak bejelentéseket. A „csalási séma” változatlan, csupán a történet más, most a csalók nagy összegű nyeremény ígéretével keresik meg a kiszemelt embereket telefonon vagy e-mailben. Arra kérik őket, hogy azonosításukhoz töltsék le az AnyDesk alkalmazást, mert csak így juthatnak a nyereményhez.

A tudomásukra jutott egyik esetben a sértettet a bűnözők rávették, hogy a program telepítése után lépjen be netbanki fiókjába, majd a szoftver lehetőségeit kihasználva megszerezték banki adatait. A sértettet csaknem egymillió forint kár érte. Az AnyDesk olyan távoli hozzáférést biztosító alkalmazás, amellyel – ha mindkét fél letölti -, egymás mobileszközén vagy számítógépén lehet műveleteket végrehajtani. A kibervédelmi intézet azt javasolja, senki ne töltse le a programot digitális eszközére.

Egy valós nyereményjátéknál a nyertes nem AnyDesken keresztül kapja meg a nyereményét. Amennyiben felkeresője ezt ígér, biztosan csalóval beszél. Aki gyanús telefonhívást vagy e-mailt kap, legyen mindig óvatos, és aki azt sejti, hogy csalók keresték meg, mielőbb szakítsa meg a hívást. banki megkeresésnek álcázott hívásnál lépjen kapcsolatba bankjával – javasolta a kibervédelmi intézet.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Fontos funkcióval bővül az EgészségAblak app

pén máj 10 , 2024
ShareTweetPinShareNyáron időpontfoglalási funkcióval bővül a „legjobb közszolgálati alkalmazás” díját elnyerő EgészségAblak alkalmazás. Az ingyenes alkalmazást bárki, bármilyen okostelefonra letöltheti. Lakosságbarát, csak az első belépésnél kell megadni a taj-számot, az Ügyfélkapu-azonosítót és -jelszót, utána már a telefonon használt azonosítóval lehet hozzáférni az információkhoz. Minden, rólunk nyilvántartott egészségügyi adathoz hozzáférhetünk, ezek a […]
EgészségAblak

És még ez is...