Újabb 450 ezer oldalnyi iratot és kiadványt digitalizáltak

Jedlik ÁnyosÚjabb mintegy 450 ezer oldalnyi, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) Frecskay János Szakkönyvtárában őrzött iratot és kiadványt digitalizáltak.

Az SZTNH közleménye szerint folyamatos a hivatal dokumentumainak digitalizálása és közzététele a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon. A Frecskay János Szakkönyvtár dokumentumainak digitalizálásával sok olyan egyedi dokumentum található meg online. Ezek egy része a magyar kulturális identitásnak és más magyarországi közgyűjteményben nem szerepel. Az év elején tízezer oldalnyi szellemi tulajdoni és hivataltörténeti kiadvány vált elérhetővé. A mostani 450 ezer oldalnyi irat, kiadvány digitalizálása pedig újabb több mint háromezer kutatható dokumentumot jelent. A mostani digitalizációnak köszönhetően eredeti védjegyek, termékcímkék, a Központi Védjegyértesítők számai érhetők el, a szöveges keresés segítségével pedig akár cégnevekre is rá lehet keresni. Kereshető a hivatal létrejöttét követő húsz évben megadott szabadalmak leírásai is: a Siemens cégnek például több mint ezer, többi között a villamosközlekedéssel kapcsolatos műszaki megoldásai érhetők el. A digitalizált könyvek között megtalálható továbbá Jedlik Ányos Természettan elemei. Súlyos testek természettana című, 1850-ben kiadott műve, amely az első magyar nyelvű egyetemi fizika tankönyv volt – ismertették. A mostanra digitalizált, mintegy 450 ezer oldal a Hungaricana könyv és dokumentumtárban jelenleg elérhető 16,2 millió oldal három százaléka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Csökkenő árbevétel mellett nyereséges maradt az ANY Biztonsági Nyomda tavaly

ked márc 16 , 2021
Az ANY Biztonsági Nyomda 2020-ban 27,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 6,7 milliárd forinttal, 19,65 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző évben, a nettó eredmény 785 millió forintot tett ki, 488 millió forinttal, 38,33 százalékkal csökkent 2019-hez képest – közölte a társaság. A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) […]
Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatója