Újabb 28 corvina digitális másolata vált elérhetővé online

Mátyás király - CorvinaHunyadi Mátyás egykori Corvina könyvtárából újabb 28 darabnak a digitális másolata vált elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) corvinákat bemutató honlapján.

„Ma 28 digitális corvinát bocsájtunk a nagyközönség rendelkezésére jó minőségű képekkel, magyar és angol nyelvű adattartalommal” – jelentette ki Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója. Hangsúlyozta: a lehető legtöbb corvinát szeretnék elérhetővé tenni tartalomszolgáltatásukban, ezért folyamatosan beszerezik és a feltöltik azok digitális másolatait.

A 2022 májusában újraindított corvina újraegyesítési program keretében 2024 májusáig összesen 46 corvina digitális másolatát sikerült megszerezniük, valamint 19, már korábban beszerzett tétel közzétételéhez kaptak engedélyt. A mostani 28 kódexet nyolc ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Lengyelország és Csehország intézményei bocsátották az OSZK rendelkezésére.

„A töredékeiben is fontos Corvina könyvtár gyűjteménye nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatás egyik állandó, jelentős forráscsoportja, valamint Magyarország egyik kulturális jelölője a világban, ezért nagyfokú szakmaisággal és korunk elvárásaihoz mérten kell ápolnunk” — emelte ki az igazgató.

A legszűkebb nemzetközi élmezőnyben

Mátyás király egykori könyvtára fénykorában több mint kétezer kötet tartalmazott, ebből ma az OSZK 37 darabot őriz. A corvinák nagybecsű humanista örökségünk, amelyeknek virtuális megjelenítője a 2002-ben létrehozott OSZK corvina-honlap, a corvina.hu – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy a 2018-ban megújult szolgáltatás a kódexek, valamint kisebb részben ősnyomtatványok teljes képi megjelenítésével mutatja be a corvinakutatás aktuális helyzetét.

Rózsa az OSZK fontos feladatának nevezte, hogy az online térben jó minőségű, megbízható tartalommal, ingyenesen tegyék hozzáférhetővé a könyvtár több mint tízmilliós gyűjteményét. Mint mondta, az épületben működik Közép-Európa legnagyobb és legjelentősebb eszközparkú digitalizáló központja, amely nagy mennyiségű digitalizálásra és a kiemelten védett műtárgyak megőrzésére egyaránt képes, évente 13 millió oldalt tudnak digitalizálni. „Ezzel a kapacitással a legszűkebb nemzetközi élmezőnyben van” – fűzte hozzá.

Zsupán Edina, a Corvina-projekt vezető kutatója és szerkesztője elmondta, hogy másfél évszázados célja az intézménynek, hogy a világon szétszóródott corvinákat valamilyen formában összegyűjtse. Mintegy húsz évvel ezelőtt indult meg a fennmaradt és a világ könyvtáraiban szétszórva őrzött kódexek szisztematikus, részletes újrafeldolgozása és a külföldi gyűjtemények közül a wolfenbütteli Herzog August Bibliothek járult hozzá elsőként ahhoz, hogy a náluk őrzött kilenc corvina teljes digitális másolata felkerülhessen a corvina-honlapra.

A könyvtár 2018-2019-ben rendezett nagyszabású corvinakiállítást, amely az új eredmények alapján, monografikus módon mutatta be Mátyás könyvtárát, különös tekintettel a budai kódexkészítésre. Az OSZK 2022 tavaszán a teljesség igényével fordult a külföldi őrzőgyűjteményekhez, és folyamatosan igyekszik beszerezni, majd a honlapján közzétenni a corvinák hiányzó digitális másolatait.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Q1: Csökkent a Baidu nyeresége

vas máj 19 , 2024
ShareTweetPinShareHat százalékkal csökkent a Baidu kínai multinacionális technológiai vállalat bevétele az idei első negyedévben, a korrigált nyeresége viszont a vártnál kedvezőbben alakult. A pekingi székhelyű, internet alapú szolgáltatások és termékek előállítására, valamint mesterséges intelligencia fejlesztésére szakosodott Baidu, amely a legnagyobb kínai keresőportál, a Baidu.com üzemeltetője is, és gyakran emlegetik a […]

És még ez is...