Új szolgáltatás segíti majd a fogyatékossággal élők internethasználatát

Bathori-Gyorgy-ChemiumA látássérültek és más fogyatékossággal élők (mozgássérültek, színtévesztők, epilepsziások) internethasználatát segítő szolgáltatást fejlesztett a Chemium Kft. mintegy 800 millió forint felhasználásával — közölte Báthory György, a társaság képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A projekt megvalósításához 558 millió forintot pályázaton nyertek, a teljes költség 30 százalékát pedig a cég önerőből finanszírozta. Báthory György kiemelte: a kifejlesztett transzkódoló szoftver az eltérően kódolt rendszerek közötti átvitelt teszi lehetővé. A szolgáltatást az eselyegyenlito.hu honlapon érhetik majd el a fogyatékossággal élők, mintegy másfél hónap múlva.

A honlapra látogatóknak a szolgáltatás igénybe vételéhez elsőként regisztrálniuk kell, ekkor fogyatékosságukat is meg kell adniuk. A rendszer minden felhasználó számára saját profilt generál, amelynek a segítségével a későbbiekben a szoftver az adott személy igényeinek megfelelően mutatja majd be az egyes weboldalakat – ismertette Báthory György. Példaként említette, hogy az epilepsziásoknál a program letiltja a villódzó képeket, a gyengénlátóknál pedig jobban láthatóvá, könnyebben érzékelhetővé kódolja át a szoftver az adott honlapokat.

A sajtótájékoztatón a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének képviselői kifogásolták, hogy a cég nem vonta be a vaksággal érintett emberek internethasználati szokásainak, igényeinek felmérésébe a szövetséget. Molnár Attila a program egyik fejlesztője azt válaszolta, hogy a projekt megvalósításába fókuszcsoportokat vontak be, az ő véleményükre a tesztelés időszakában is nagy hangsúlyt fektetnek. A program végső kialakításának tervezésekor az országos szakmai szervezetek bevonására is törekszenek majd – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Deutsch: november 15-ére a kormány elé kerülnek az InternetKon eredményei

ked szept 29 , 2015
November 15-ére a kormány elé kerülnek az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) véleményei alapján készített konkrét döntési javaslatok a magyar internet jövőjével kapcsolatban – közölte a konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás elmondta, olyan irányba fejlesztik majd a magyar internetet, amilyen akaratot, szándékot […]