Új év, új rémségek: egy “nagy” öreg távozott, nyakunkon a fiatalok

virus_weekA szlovák ESET vírustoplistáját már bő fél éve a Win32/Bundpil féreg vezeti, amely külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési állományainkat törölheti. Bronzérmes helyen viszont egy újoncot fedezhetünk fel. A Win32/Bayrob egy backdoor, azaz hátsóajtót telepítő kártékony alkalmazás, amelyet hasznosnak látszó alkalmazások kódjába rejtenek. Fő célja, hogy hátsó ajtót nyisson a megtámadott rendszeren, amin keresztül a háttérben a támadók teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét: alkalmazásokat futtathatnak, állíthatnak le, állományokat tölthetnek le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthatnak el.

A lista egyik legfontosabb változása, hogy 2016 januárjára az automatikus programfuttatásról elhíresült INF/Autorun vírus eltűnt a top10-ből. A már lassan kilenc éves kártevő elleni védekezés létfontosságú részét képezné a megfelelően beállított és frissített vírusirtó mellett a javítófoltok naprakész letöltése és futtatása is, ám ezeket azóta is még sokan elhanyagolják. Az Autorun a kilenc év alatt eleinte sokszor volt listavezető, ám később már kétszer is lekerült az ESET toplistájáról, mindannyiszor azt lehetett gondolni, végleg. Először még 2012. januárban hittük, hogy nem tér vissza többet, de alig pár hónap szünet után újból felbukkant és egészen 2015 májusáig tartotta a helyét a mezőny sereghajtói között. Visszatérései után a mostani eltűnése remélhetőleg már tartósnak fog bizonyulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Digitális bőr volt Lady Gagán a GRAMMY díjátadón

sze febr 17 , 2016
Az 58. GRAMMY gálán az Intel és Lady Gaga közös együttműködéséből az énekesnő egy nem mindennapi előadást vitt a színpadra, amely egyúttal egy zenészlegenda előtti tiszteletadás is volt. Az énekesnő előadásában az Intel technológiáját használta. Az előadás bemutatta, hogy a technológia hogyan képes még többet adni, felvértezve egy előadóművészt azzal, hogy […]

Friss, ropogós