Új digitális keretstratégia készül: középpontban az uniós források

Új infokommunikációs keretstratéga van előkészületben, a Nemzeti Digitalizációs Stratégia (NDS), amely a tervek szerint a következő hétéves uniós költségvetési időszakban (2021-2027) hozzájárul az ágazat sikeres pozícionálásához a magyar és uniós forrásokért.

Az új stratégia szerint tovább kell haladni a gigabites és az 5G célok elérésének irányába, az eddiginél jóval nagyobb erőfeszítéseket téve. Mivel a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) lejárt, szükség van új keretstratégiára, ennek a helyére lép majd a több részstratégiából álló NDS. Az új stratégia legfontosabb célja, hogy Magyarország 2030-ra a tíz, digitalizációban élen járó uniós ország közé kerüljön. Ennek érdekében egymással összehangolt intézkedéseket terveznek a fő pillérek, azaz a digitális infrastruktúra, a digitális készségek, a digitális gazdaság és a digitális állam területein. Hangsúlyozta, a digitalizáció mindenkinek az ügye, példátlan felzárkózási esélyt jelent Magyarország számára, átrendezheti a nemzetgazdaságok közötti meglévő erőviszonyokat. Az új stratégia lehetséges célkitűzései között van az infrastruktúra területén, hogy a gigabites kapcsolatra képes hálózattal lefedett háztartások aránya 2030-ra elérje a 95 százalékot. A digitális készségek területén pedig az internetet nem használók aránya a 16-74 éves korosztályban két százalék alá csökkenjen 2030-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

GDPR: százmillió forint bírságot kapott a Digi

szo jún 13 , 2020
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft-t (Digi) a 2019. szeptember 25-én bejelentett adatvédelmi incidens miatt súlyos pénzbírsággal súlytotta. A személyes adatok kezelésének feltételezhető megsértése miatt hivatalból megindított adatvédelmi hatósági eljárásban a hivatal megállapította, hogy a Digi megsértette a GDPR rendelet több pontját, amikor az […]
Forint

Friss, ropogós