Új adószabályozást javasol az e-kereskedelem és az online vállalkozások támogatására az EB

Az internetes kereskedelem fellendítése érdekében és az online vállalkozások támogatására áfacsökkentő új adószabályozást javasol az Európai Bizottság (EB).

Az uniós bizottság közleménye szerint a javaslat lehetővé teszi, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen az induló innovatív vállalkozások és a kis- és középvállalatok könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten. A tervek szerint az online kifizetések uniós szintű egyablakos ügyintézése révén jelentősen csökkenni fognak az áfa teljesítésével kapcsolatos költségek, ami az unió egészében éves szinten 2,3 milliárd euró megtakarítást jelent a vállalkozások számára.

Az új szabályok biztosítják azt is, hogy az áfát az uniós célországban fizessék be, így az adóbevételek méltányosabban oszlanak meg az uniós országok között. A javaslat elősegíti, hogy a tagállamok visszanyerjék az online értékesítés során keletkező áfa jelenleg ötmilliárd euróra becsült éves kiesését. Az előrejelzések szerint a kieső bevételek 2020-ra valószínűleg elérnék a hétmilliárd eurót – közölte a bizottság. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az interneten értékesítő vállalatok egy helyen, könnyen eleget tehessenek az uniós adókötelezettségeiknek.

Leegyszerűsíti az interneten árusító, induló innovatív vállalkozásokra és mikróvállalkozásokra vonatkozó áfaszabályozást oly módon, hogy a tízezer euró alatti, határon túli értékesítésre vonatkozó áfát belföldön fogják kezelni. A kkv-k pedig igénybe vehetik a százezer euró alatti határon túli értékesítésre vonatkozó egyszerűsített eljárásokat. A szabályozás fellép az unión kívülről érkező, piactorzító és tisztességtelen versenyt okozó áfacsalással szemben, valamint lehetővé teszi, hogy a tagállamok csökkentsék az elektronikus kiadványokra, például az elektronikus könyvekre és online újságokra vonatkozó áfa mértékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Most elmondhatod a véleményed a feltöltős SIM-kártyák szabályozásáról

hét dec 19 , 2016
Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó rendelet tervezetét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amit december 19-ig bárki véleményezhet A tervezet értelmében egy egyéni előfizető legfeljebb tíz, üzleti előfizető pedig ötven feltöltős SIM-kártyás szerződést köthet és tarthat fenn egyidejűleg. Az NMHH a rendeletben szabályozza a vásárlók személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó […]
Karl Károly, NMHH