Új adatvédelmi szabályokat fogadott el az EP

szemelyi-igazolvanyÚj adatvédelmi szabályokat szavazott meg az Európai Parlament (EP) csütörtökön, amelyek célja, hogy az internetezőknek nagyobb ellenőrzést biztosítson saját adataik felett, másrészt korszerű és egységes uniós adatvédelem jöjjön létre. A szabályozás jogot biztosít a személyes adatok törléséhez, biztonságos adathordozáshoz. Kimondja, hogy az érintettek világos és egyértelmű hozzájárulása kell a személyes adatok feldolgozásához, a szolgáltatóknak pedig kötelező értesítést ír elő az esetleges adatvédelmi problémákról. Emellett közigazgatási bírságot is kilátásba helyez ezek elmulasztása esetén.

Az adatvédelmi csomag részét képezi az unión belüli rendőrségi és bírósági célú adattovábbításra vonatkozó irányelv is. Az új szabályok a felhasználók adatainak védelmét szolgálják azáltal, hogy világos jogokat és kereteket határoznak meg az adatok bűnmegelőzési, nyomozási, felderítési, bíróság elé állítási és büntetési célú továbbítása esetén, egyúttal megkönnyítik a hatékony együttműködést a bűnüldöző szervek között. Az uniós parlament tájékoztatása szerint a csütörtöki döntést követően a tagországoknak két évük van arra, hogy az irányelvet átültessék saját jogrendjükbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Másfél millió euró befektetés a SignAll jeltolmács szoftver

szo ápr 16 , 2016
Másfélmillió euró (~465 millió forint) befektetést kapott a SignAll a jelnyelvet valós időben fordítani képes technológia továbbfejlesztésére. A Perion Kockázati Tőkealap, a Credo Ventures és a Conor Fund összesen másfélmillió eurót invesztált az amerikai piacra szánt magyar technológia továbbfejlesztésére. A befektetés hatalmas lökést ad a fejlesztésnek, melyen egy folyamatosan bővülő […]