Uber: a NAV megmondta a tutit

uberAz adóhatóság részletes tájékoztatót tett közzé honlapján az Uber-sofőrök számára, amelyben felhívja a figyelmüket arra, hogy tevékenységük adóköteles, ismerteti, hogyan teljesíthetik kötelezettségeiket, továbbá, hogy a különféle adófajták közül melyik, hogyan érinti őket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójában kifejti: a saját nevében és kockázatára, üzletszerűen személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozás (természetes vagy jogi személy) tevékenysége adóköteles tevékenység, amelyet csak adószámmal folytathat.

Mint a tájéloztatóból kiderül, az a vállalkozás, amely az utasok mobilalkalmazáson keresztül jelzett igényeinek teljesítése céljából, szállítási szolgáltatóként a mobilalkalmazás használatával összefüggő megállapodást kötött, a személyszállítási szolgáltatást független vállalkozásként, üzletszerűen, s ebből következően áfa-alanyként végzi. Az áfa-törvény hatálya alá tartozik a másik tagállambeli vállalkozásnak a mobilalkalmazással összefüggő, ellenérték fejében nyújtott szolgáltatása is, az e szolgáltatást terhelő adót a szolgáltatást igénybe vevő belföldi (személyszállítási szolgáltatást nyújtó) adóalanynak kell a bevallásában fizetendő adóként szerepeltetnie. Részletek itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

El sem tévedt, mégis meglelte otthonát a DreamHack

ked febr 9 , 2016
Otthonára talált az eSport és gamer fesztivál Lipcsében — olvasható az Interpress Kiállítások Kft. közleményében. Mint írják, bevált a szervezők azon koncepciója, hogy egy fedél alá hozzanak egy eSport versenyt, LAN Partyt, kiállítással és számtalan kísérőrendezvénnyel (koncerttel, bemutatókkal) együtt. Egyöntetű a visszajelzés: a szervezők a következő szintre léphetnek. A közlemény […]