Twitter: az EU szerint gondok vannak a tartalommoderációval

TwitterAz Európai Bizottság (EB) megkereséssel fordult a Twitter (X) közösségi platformhoz, hogy tájékoztatást kapjon arról, miért csökkentette tartalommoderációs forrásait az internetes vállalat.

A brüsszeli közlemény szerint a bizottság különösen azt szeretné megtudni, hogy a Twitter miért csökkentette közel húsz százalékkal tavaly október óta a tartalommoderátorok csapatának létszámát, ami által az Európai Unión belüli nyelvi lefedettség 11 uniós nyelvről 7-re csökkent. Az uniós végrehajtó testület további részletekre tart igényt a mesterséges intelligenciát használó eszközöknek a választási folyamatokra, az illegális tartalmak terjesztésére és az alapvető jogok védelmére gyakorolt hatásával kapcsolatos kockázatértékelésekről és kockázatcsökkentő intézkedésekről.

Tavaly decemberben az EB eljárást indított az X ellen a tartalommoderálásra és az átláthatóságra vonatkozó európai szabályok feltételezett megsértése miatt. Ebben az eljárásban azt kívánják vizsgálni, hogy a Twitter megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) egyebek mellett a kockázatkezeléssel, a tartalommoderálással és a hirdetések átláthatóságával kapcsolatos területeken. A szerdán elküldött információkérés a folyamatban lévő vizsgálat újabb lépése.

Az X-nek május 17-ig kell a bizottság rendelkezésére bocsátania a tartalom moderálására szolgáló erőforrásokkal és a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatban kért információkat. A testület bírságot szabhat ki az információkérésre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. A válaszadás elmulasztása esetén az EB határozattal kérheti a tájékoztatást.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nyakunkon a gépi szuperintelligencia

hét máj 13 , 2024
ShareTweetPinShareAz emberi gondolkodáshoz hasonlóan működő gépi szuperintelligencia megjelenését szakértők még igen távoli lehetőségként értékelik, pedig itt van velünk, a mindennapok része. Sokkal inkább úgy kell feltenni a kérdést, hogy milyen fázisokon keresztül alakul ki, és a végén mit hozunk ki belőle mi, emberek – véli Németh Balázs. A K&H innovációs […]
mesterséges intelligencia - szuperintelligencia

És még ez is...