Tűzszerészrobotok frekvenciaengedélyeit adta ki az NMHH

r2d2A Magyar Honvédség kérelmére két tűzszerészrobot rádiófrekvenciás működését engedélyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az Andros F6A és a kisebb, járműveken is használható Telemax robotok szélsőségesen veszélyes helyzetekben, a távolból helyettesítik a tűzszerészeket.

Az NMHH a korlátos polgári és nem polgári célra hasznosítható frekvenciavagyon felelős gazdájaként a kérelem beadását követő öt napon belül, szeptember 26-án megadta a Magyar Honvédség számára azokat az engedélyeket, amelyek szükségesek a tűzszerészrobotok üzembe állításához és működtetéséhez. A hatóság szakemberei ellenőrizték a rádióberendezéseket, pontos, megbízható műszaki adatokat állítottak össze a hatósági engedély kiadásához, így lehetővé vált, hogy a robotok rádióberendezéseit rendeltetésszerűen üzemeltethesse a honvédség.

A számítógépes vezérlőegységgel felszerelt Andros F6A és a Telemax robotok kábelen és rádiófrekvencián keresztül is irányíthatóak. Kábelvezérlés esetén nincs szükség engedélyre, hiszen a kábeleken érkező jelek nagy zavarvédelemmel rendelkeznek. A rádió-összeköttetés azonban a napi használatban praktikusabb, ezért kértek engedélyt rádiófrekvenciás távirányításra is. A vezérlés hatósugara függ a terepviszonyoktól, de a feladat ellátásának jellege miatt leginkább a biztonsági távolsága mérvadó. A tűzszerészrobotokkal a magyar honvédek nagyobb biztonságban végezhetik munkájukat.

Az Andros F6A robot tágasabb terek biztonságos megközelítésével lehetővé teszi, hogy a tűzszerészek a távolból vizsgálhassák a robbanószerkezeteket. A kompakt Telemax robot kisebb méretű robbanótöltetek felderítését és megsemmisítését végzi, különösen alkalmas repülőgépeken, vonatokon való bevetésre, de a szerkezet futóműve rendkívül jól tud alkalmazkodni az egyenetlen terephez is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magyar startupok mutatkoztak be New Yorkban

hét okt 17 , 2016
Öt magyar startup is részt vehetett a New York-i Techweek fesztiválon és a kapcsolódó szakmai eseményeken a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) InnoTrade programja és a helyi magyar főkonzulátus segítségével, a 2011 óta megrendezett Techweek az egyik legjelentősebb technológiai innovációs eseménysorozat az Amerikai Egyesült Államokban. Az egyik bemutatott megoldás az online […]
startup

Friss, ropogós