Túlköltekezett tavaly az NMHH

A plénum elé terjeszti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2018-as beszámolóját az Országgyűlés költségvetési bizottsága; erről kilenc kormánypárti támogató és négy ellenzéki elutasító szavazat mellett döntött a testület.

Karas Monika, az NMHH elnöke az ülésen elmondta: a médiahatóság tavaly is a vállalt feladatának megfelelően működött. Emlékeztetett arra, hogy tevékenységükhöz a médiatörvény garantál intézményi autonómiát. A hatóság a médiatörvényben megszabott saját bevételeiből és költségvetési juttatásokból gazdálkodik, költségstruktúráját azonban a törvények mellett elnöki rendeletek szabják meg annak érdekében, hogy gyors, határozott lépéseket tehessenek a piaci torzulások elkerülése érdekében. A hatóság dologi kiadásai nagyjából állandóak, beruházásaik pedig a munkavégzést szolgálják. Az NMHH vezetői a testület ülésén elmondták: a hatóság tavaly 34,8 milliárd forintos bevétellel működött, ami félmilliárd forinttal volt több a tervezettnél; a növekmény mintegy felét bírságok adták. Kiadásaik ugyanakkor 4,9 százalékkal haladták meg a tervezettet, és 36 milliárd forintot tettek ki.

A médiatanács 459 millió forintos büdzséjének bevételi és kiadási oldalán is jórészt áfa szerepelt az elhangzott tájékoztatás szerint, míg az NMHH kezelésében lévő előirányzatok összege közel felével, 1,64 milliárd forintra emelkedett, aminek oka, hogy a korábbinál magasabb áron sikerült értékesíteni egy országos rádiós frekvencia használatának jogát. A Médiaszolgáltatás-támogató- és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2018-as költségvetéséről szólva azt közölték: a 92,8 milliárdos bevétel és egy – azóta visszafizetett – 4,6 milliárdos hitelfelvétel adta a mintegy 97,7 milliárdos bevételi összeg többségét, amivel egyezett a kiadások mértéke. Utóbbiak kapcsán elhangzott: az MTVA-nál 17,2 milliárd forint volt tavaly a személyi, 53,9 milliárd a dologi kiadás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bírósághoz fordult a Huawei az amerikai szankciók miatt

csü máj 30 , 2019
Gyorsított eljárásra vonatkozó kérelmet nyújtott be egy amerikai bíróságon a Huawei, hogy tegyék semmissé azt a tiltó rendeletet, amelynek értelmében a kínai vállalat nem vásárolhat alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől az Egyesült Államok kormányzatának engedélye nélkül – adta hírül a CCTV kínai állami televízió. A CCTV közzétette Szung Liu-ping, a […]
Huawei

Friss, ropogós