Túlhajszoltak a kínai cenzorok

cenzuraÉves rekord szintre emelkedett a mikroblogok és más közösségi oldalak cenzúrája Kínában a hongkongi tüntetések nyomán, s a központi média is óvatosan kezeli az eseményeket. A Hongkong Egyetem Újságíró- és Média Tanulmányok Központjának internetes cenzúrát figyelő programja szerint a legnagyobb, 300 milliós regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon a hét elejével kezdődően a szokásos ötszörösére nőtt a törölt bejegyzések száma. Jelenleg sem kereshető több, általában “ártatlannak” számító kifejezés, így többek között az esernyő (a tüntetés szimbóluma), az igazság, rendőrség, gázspray (ezt a hétvégén a tüntetők ellen vetettek be a hatóságok) szavak — írja az MTI.

A mikroblogon egyelőre a Hongkong kifejezés ugyan kereshető, de az ott zajló tüntetésekkel kapcsolatos információk és képek csupán elvétve találhatók meg. A legtöbbet keresett kifejezések között szerepel az amerikai fényképmegosztó oldal, az Instagram angol neve is. A program – kivételként a többségükben évek óta blokkolt nyugati közösségi oldalak között – egészen a hét elejéig elérhető volt a kelet-ázsiai országban, de a hongkongi tüntetést megörökítő fotók terjedése után feketelistára került, s azóta is blokkolják. A cenzúra erősödése a legnépszerűbb, 600 milliónál is többek által használt WeChat azonnali üzenetküldő programot is elérte. A korábban csupán Kínában cenzúrázott alkalmazást használó hongkongiak a hét közepe óta nem tudják közzétenni tüntetést megörökítő fotóikat – jelentették többen is a South China Morning Post beszámolója szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A jó vendéglátás alapja a wifi

pén okt 3 , 2014
A vendéglátóipar számára kulcsfontosságú gyors és hatékony internetelérést biztosító sorozatot tett elérhetővé a piacon a tajvani ZyXEL. Az üzleti- és magánfelhasználók egyre növekvő száma kihívás elé állítja a hoteleket, éttermeket, konferenciahelyszíneket, emellett az ott dolgozók is számítanak a szélessávú internetelérésre a mindennapi munkájukban. A gyenge wifi negatív értékelésekhez vezethet, ami hosszabb […]
wifi radar