SLAPP-per

Keresés

slapp-per, pofonA SLAPP kétértelmű szójáték, egyik jelentése: Strategic Lawsuit against Public Participation, azaz stratégia per a közéleti szerepvállalás ellen, a másik jelentése pofon.

A társadalmi részvétel elleni stratégiai perek (más néven SLAPP-perek vagy megfélemlítési perek ), vagy a nyilvános részvétel elleni stratégiai perek, olyan perek, amelyek célja a kritikusok cenzúrázása , megfélemlítése és elhallgattatása azáltal, hogy jogi védelem költségeivel terhelik őket. amíg fel nem hagyják kritikájukat vagy ellenkezésüket.

Egy tipikus SLAPP esetében a felperes általában nem várja el, hogy megnyerje a pert. A felperes céljai akkor valósulnak meg, ha az alperes enged a félelemnek, a megfélemlítésnek, a növekvő jogi költségeknek vagy az egyszerű kimerültségnek, és felhagy a kritikával. Egyes esetekben az alperes elleni ismételt komolytalan pereskedés megemelheti az adott fél igazgatói és tisztségviselői felelősségbiztosításának költségeit , ami megzavarhatja a szervezet működési képességét. A SLAPP másokat is megfélemlíthet a vitában való részvételtől. A SLAPP-ot gyakran jogi fenyegetés előzi meg.

A mozaikszót az 1980-as években a Denveri Egyetem professzorai, Penelope Canan és George W. Pring alkották meg . A kifejezést eredetileg úgy határozták meg, mint „olyan per, amely egy kormányzati intézkedés vagy eredmény befolyásolására irányuló közléseket foglal magában, és amelynek eredményeként nem kormányzati személyek vagy szervezetek ellen polgári jogi panaszt vagy viszontkeresetet nyújtottak be valamilyen közérdekű vagy társadalmi jelentőségű érdemi kérdésben.” A koncepció kidolgozói később elvetették azt az elképzelést, hogy a kormányzati kapcsolatfelvételnek olyan közügyről kell szólnia, amelyet a kormányhoz benyújtott petíciós jog véd, amint azt az első kiegészítés is előírja.


 

Tags:

Next Post

SuSE

vas dec 10 , 2023
Keresés Search ShareTweetPinShare1992. szeptember 2-án Roland Dyroff, Burchard Steinbild, Hubert Mantel és Thomas Fehr alapította meg a Software and Systems Development Corporationt ( németül : Gesellschaft für Software und Systementwicklung GmbH ). A SuSE név a Software- und System-Entwicklung (Szoftver- és rendszerfejlesztés) rövidítése. Az első eladott Linux termék a Slackware […]
Melissa Di Donato, SUSE