Race&Trace

Race&TraceA Race&Trace a valós idejű, felhő alapú rendszer, valamint a hajókon elhelyezett szenzorok kommunikációjának segítségével lehetővé teszi, hogy a nézők élőben követhessék a vitorlásversenyek állását, továbbá a versenyzők számára, hogy felkészülésüket még hatékonyabbá tegyék a versenyek utólagos elemzésével.

A szenzorokról az információk mobil adatátviteli technológia segítéségével (CAT-M) jutnak el a központi szerverre, ahol megtörténik az adatok feldolgozása, majd a weboldalon azok megjelenítése. A fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó szenzor főbb tulajdonságai közé tartozik az alacsony fogyasztás, a vízállóság, a beépített GPS, újrahasznosított anyagból készült tokozás továbbá, hogy 2G, 3G és LTE mobil hálózatokkal is kompatibilis. A megoldás központi eleme a webes interface, ami pc-n, tableten és telefonon egyaránt elérhető. A megjelenített térképes felületen a versenyben résztvevők online, valós időben láthatják részeredményeiket, illetve különböző statisztikákat és a verseny végeredményére vonatkozó prognózisokat. A csapatokat támogató szurkolók kiválaszthatják kedvenceiket, szűrhetnek hajóosztály, kapitány, legénység vagy hajónevekre is, folyamatosan és élőben követve a hajókat, akár az útvonalaikat is megjelenítve. Látványos elem az eredmények szalagcímszerű, folyamatos kijelzése is a versenyek alatt, valamint a végeredmények listaszerű elérhetősége a futam végén, amint azt akár különböző autósport közvetítések alkalmával láthatjuk.

A Race&Trace biztonságtechnikai szempontból is rendkívüli jelentőségű lehet: a valós időben érkező adatoknak köszönhetően sokkal gyorsabban észlelhető, ha egy vitorlás esetleg bajba kerül, és a pontos helyszínadatoknak köszönhetően a mentőcsapatok is könnyebben találják meg a bajbajutottakat.