Oracle

Keresés

OracleAz Oracle a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cége, melyet 1977-ben alapítottak Kaliforniában. A társaság integrált alkalmazáscsomagokat és biztonságos, autonóm infrastruktúrát kínál az Oracle Cloudban. A cég vezetője az alapító atya, Larry Ellison.

1977-ben Ellison, Bob Miner és Ed Oates megalapították a társaság elődjét, a Software Development Laboratories céget. Az Oracle 1-es adatbáziskezelő, 1978-ban készült, assembly nyelven írt verziója PDP-11 mikroszámítógépen, RSX rendszer alatt, mindössze 128 KB memóriával működött. Az Oracle V1-et hivatalosan sohasem adták ki. 1979-ben megjelent az Oracle 2-es verziója, az első, kereskedelmi forgalomban kapható SQL relációs adatbázis-kezelő rendszer. A cég ekkor váltott át a Relational Software Inc. (RSI) névre. Az 1982-ben újra átkeresztelt Oracle (amely nevét az RSI legsikeresebb termékéről kapta) vezetése fő stratégiai irányokat határozott meg: egyszerűbb adatkezelés, új számítástechnikai platformokhoz fejlesztett megoldások, és a rendszerek magasabb szintű együttműködése, amivel megoldható az adatok szinkronizálása, illetve migrációja. 1986. március 15-én, közel egy évtizeddel megalapítását követően a cég első, 2,1 millió darabos, nyilvánosan jegyezhető részvénycsomagjával megjelent a NASDAQ-on.

Az vállalat tanácsadással, adattárház (DataWarehause Builder) eszköz gyártásával, alkalmazásszerverekkel (iAS) illetve nagyvállalatok számára fejlesztett menedzsment szoftverekkel is foglalkozik. A cég jó kapcsolatokat ápol a nyílt forráskódú (szabad szoftver) közösségekkel, a Linux disztribúciók fejlesztőivel (főleg a Red Hat-tel), és támogatja a Java fejlesztéseket. Segíti az iparág szabványainak egységesítését, ennek jele például a Java Community Process-ben való részvétele, illetve tagsága a Web Services Interoperability Organization-ban. 2005-től kezdve több céget is felvásárolt, bővítve szolgáltatás- és szoftverkínálatát.

Oracle Hungary forgalomAz amerikai társaság egyik magyarországi leányvállalata, az Oracle Hungary Kft. 1993 óta van jelen a piacon. Az Oracle Hungary a cég teljes portfólióját kínálja a magyarországi cégek számára, közvetlenül, illetve 250 üzleti partnerén keresztül. Emellett a cég budapesti oktatóközpontjával valamint konzultációs és technikai támogatási szolgáltatásaival nyújt hátteret magyar felhasználóinak. A magyar leányvállalat nagy szerepet vállal az informatikai szakemberképzésben is, Oracle Academy programjának keretében középiskolákkal és felsőoktatási intézményekkel működik együtt, és támogatást nyújt nekik szoftverlicencek, tananyagok és szaktudás formájában. Az oktatási programok célja, hogy a hazai partnerek és felhasználók szakemberigényét kielégítse naprakész, piacképes tudással rendelkező, Oracle technológiákat ismerő fiatal szakemberek felkészítésével. Az kft-nek három vezetője van: Puskár Titusz Csaba, Simon Thomas Allison, Vítor Manuel Mateus Antunes.

Az Oracle egyik magyarországi leányvállalata, az Oracle Global Services Hungary Kft.-t 2018. január 18-án jegyezték be, Jelenlegi ügyvezetői Claire Adler, Gioele De Nunzio és Vítor Manuel Mateus Antunes.

Felvásárlások:

  • 2005-től az Oracle Corporation számos szoftvercéget vásárolt fel, hogy bővítse termékpalettáját és piacát. Ezek közül a jelentősebbek: PeopleSoft, Siebel Systems, i-flex, Demantra, BEA Systems, Retek, stb.
  • 2009. április 20-án az Oracle bejelentette, hogy felvásárolja a Sun Microsystems-t 7,4 milliárd dollárért (részvényenként 9,5 dollárért).
  • 2009. szeptember 16-án a két cég bemutatta a már közösen fejlesztett Exadata Database Machine Version 2-t, az első online tranzakció-feldolgozást támogató adatbázisgépet.
  • 2016. november 21-én bejelentették, hogy felvásárolják a Dynamic Network Services-t.

A májussal zárt 2022-es pénzügyi évben a teljes bevétel dollárban számolva 5 százalékkal, árfolyamhatástól megtisztítva pedig 7 százalékkal, 42,4 milliárd dollárra nőtt. A felhőszolgáltatásokból és licenctámogatásból származó bevételek dollárban 5 százalékkal, árfolyamhatástól megtisztítva 6 százalékkal, 30,2 milliárd dollárra nőttek. A felhőalapú licenc- és helyszíni licencbevételek dollárban 9 százalékkal nőttek, árfolyamhatástól megtisztítva pedig 12 százalékkal emelkedtek 5,9 milliárd dollárra. A 2022-es pénzügyi évben az éves nettó nyereség 6,7 milliárd dollár lett az előző, 2021-es pénzügyi évben elért 13,7 milliárd dollár után.


Tags:

Next Post

Reményi Csaba

vas nov 26 , 2023
Keresés Search ShareTweetPinShareReményi Csaba irányítja a technológiai értékesítési tevékenységeket Magyarországon, és képviseli az Oracle összes üzletágát és munkavállalóját Magyarországon. Reményi 1997 -ben csatlakozott az Oracle-hez, és különböző vezető tanácsadói pozíciókat töltött be. 2005 és 2008 között technológiai értékesítési igazgató volt, 2008 -ban országvezetőnek nevezték ki. Mielőtt az Oracle-hez csatlakozott, Reményi […]
Reményi Csaba