O-RAN Alliance

O-RAN mobil operátor tagságAz O-RAN Alliance 2018 februárjában jött létre, mint német jogalany az AT&T, a China Mobile, a Deutsche Telekom, az NTT DOCOMO és az Orange részvételével. Azóta az O-RAN Alliance a rádió-hozzáférési hálózatok (RAN) terén működő mobilhálózat-üzemeltetők, gyártók, valamint kutatási és tudományos intézmények világméretű közösségévé vált. A szövetség célja a RAN-iparág átalakítása az intelligensebb, nyitottabb, virtualizált és teljes mértékben interoperábilis mobilhálózatok irányába. Az O-RAN specifikációk versenyképesebb és innovatívabb ökoszisztémát tesznek lehetővé a felhasználói élmény javítása érdekében.

Az O-RAN Alliance nyitottabb és magasabb szintű hozzáférés biztosítását célozza meg a szövetség tagjainak ügyfelei részére. A nyílt forráskódú és nyílt hálózati elemekből álló technológia kulcsfontosságú szerepet játszik az O-RAN szabványosított referenciaterveinél és annak adaptivitásának, mesterséges intelligenciájának és energiatakarékosságának fejlesztéséhez. A közös és nyílt ICT ökoszisztéma használatával tovább növelhető az iparágon belüli hardver- és szoftverkompatibilitás. A nyílt forráskódú szoftverek és különböző gyártmányú hardverek egyidejű alkalmazása az O-RAN együttműködés alapja.

A távközlési szektorban a teljes üzemeltetési költség 65-70 százaléka a rádiós hozzáférési hálózatokhoz köthető. Jelentős fejlesztések maradtak el ezen a téren, amelyek végrehajtása forradalmasíthatja az iparágat. Magas implementálási költségek miatt korábban lefedetlen területek is költséghatékonyan csatlakoztathatók a nagy sebességű hálózathoz, a sűrűn lakott területeken pedig csökkenthetők a költségek.