NSO Group Technologies

Keresés

NSO GroupAz NSO Group Technologies egy izraeli technológiai cég, amely elsősorban a Pegasus nevű, szabadalmaztatott kémprogramjáról ismert, amely képes az okostelefonok távoli megfigyelésére. A céget 2010-ben alapította Niv Karmi, Omri Lavie és Shalev Hulio. (Az NSO a cég alapítóinak neveinek kezdőbetűiből áll: Niv, Shalev és Omri) 2017-ben közel 500 embert foglalkoztatott, székhelye az izraeli Tel-Aviv melletti Herzliyában található.

Az NSO Group a Q Cyber Technologies vállalatcsoport leányvállalata. A Q Cyber Technologiesnek különféle neveken működő leányvállalatai vannak világszerte, például: az NSO Group Izraelben, OSY Technologies Luxemburgban, Westbridge Technologies Észak-Amerikában.

Hírek szerint az NSO Group által készített szoftvereket különböző országokban emberi jogi aktivisták és újságírók elleni célzott támadásokban használták. Állítólag szerepet játszott a szaúdi ellenzéki, Dzsamál Hasogdzsi, a szaúdi kormány ügynökei által elkövetett meggyilkolásában is. 2019 októberében a WhatsApp azonnali üzenetküldő vállalat és anyavállalata, a Meta Platforms (akkor még Facebook néven) beperelte az NSO-t és a Q Cyber Technologies-t az amerikai számítógépes csalásról és visszaélésről szóló törvény (CFAA) alapján.

Az NSO szerint olyan technológiát biztosít az arra felhatalmazott kormányoknak, amely segíti azokat a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben. A Pegasus kémprogramot Izrael fegyvernek minősítette, és a technológia bármilyen exportját az izraeli kormánynak jóvá kell hagynia.

A társaság éves bevétele 2013-ban negyvenmillió dollár körül volt, 2015-ben pedig 150 millió dollár. A vállalatot 2017 júniusában a Francisco Partners egymilliárd dollárért kínálta eladásra. Az alapítók közül ketten: Lavie és Hulio a Novalpina Capital európai magántőkealap partnereként 2019 februárjában felvásárolták az NSO többségi részesedését.

2021. november 3-án az Egyesült Államok feketelistára tette az NSO Groupot, mivel a tevékenységét „az USA külpolitikai és nemzetbiztonsági érdekeivel ellentétesnek” nyilvánította, és gyakorlatilag megtiltotta az amerikai cégeknek az izraeli vállalatnak a hardvert és szoftvert értékesítsenek. 2021. november 23-án az Apple beperelte az NSO Groupot az Apple-termékekkel kapcsolatos tevékenysége miatt.


 

Next Post

AB Consulting Group Zrt.

hét dec 25 , 2023
Keresés Search ShareTweetPinShareAz AB Consulting Group Zrt. közel húszéves szakmai tapasztalattal rendelkezik a professzionális üzleti alkalmazások területén. A budapesti székhelyű cégnek 2022-ben 27 alkalmazottja volt, ám mintegy 100-120 magasan képzett szakemberrel vezet be vállalati hatékonyságnövelő megoldásokat, illetve egyedi it-fejlesztésekkel segíti a közép-, és nagyvállalatok működését Magyarországon és Európában. Az AB […]