NIS2

Keresés

A kiberbiztonsági irányelv az egész EU-ra kiterjedő kiberbiztonsági jogszabály. Jogi intézkedéseket tartalmaz a kiberbiztonság általános szintjének növelésére az EU-ban.

A 2016-ban bevezetett uniós kiberbiztonsági szabályokat a 2023-ban hatályba lépett NIS2 irányelv aktualizálta. Korszerűsítette a meglévő jogi keretet annak érdekében, hogy lépést tartson a fokozott digitalizációval és a folyamatosan változó kiberbiztonsági fenyegetési környezettel. A kiberbiztonsági szabályok hatályának új ágazatokra és szervezetekre történő kiterjesztésével tovább javítja a köz- és magánszervezetek, az illetékes hatóságok és az EU egésze rezilienciáját és biztonsági eseményekre való reagálási kapacitásait.

A kiberbiztonságnak az egész Unióban egységesen magas szintjétbiztosító intézkedésekről szóló irányelv(a továbbiakban: a kiberbiztonsági irányelv) jogi intézkedéseket tartalmaz az EU-ban a kiberbiztonság általános szintjének növelésére az alábbiak biztosítása révén:

  • A tagállamok felkészültsége annak előírásával, hogy megfelelő felszereléssel rendelkezzenek. Például a számítógépes biztonsági eseményekre reagáló csoporttal (CSIRT) és egy illetékes nemzeti hálózati és információs rendszerekkel (NIS) rendelkező hatósággal,
  • a tagállamok közötti együttműködés egy együttműködési csoport létrehozásával, amely támogatja és megkönnyíti a tagállamok közötti stratégiai együttműködést és információcserét.
  • olyan ágazatokon átívelő biztonsági kultúra, amelyek létfontosságúak gazdaságunk és társadalmunk számára, és amelyek nagymértékben támaszkodnak az IKT-kra, mint például az energia, a közlekedés, a vízügy, a bankszektor, a pénzügyi piaci infrastruktúrák, az egészségügy és a digitális infrastruktúra.

A tagállamok által a fenti ágazatokban alapvető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak meg kell hozniuk a megfelelő biztonsági intézkedéseket, és értesíteniük kell az érintett nemzeti hatóságokat a súlyos eseményekről. A kulcsfontosságú digitális szolgáltatóknak, például a keresőmotoroknak, a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásoknak és az online piactereknek meg kell felelniük az irányelv szerinti biztonsági és értesítési követelményeknek.


 

Tags:

Next Post

Waberer’s Csoport

sze ápr 17 , 2024
Keresés Search ShareTweetPinShareA Waberer’s Csoport Európa meghatározó, saját flottával rendelkező közúti logisztikai vállalata és Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatója. A Csoport a gépjárművekhez, fuvarozáshoz kapcsolódó biztosítások területén is meghatározó pozícióval rendelkezik a magyar piacon. A Waberer’s 2800 tehergépjárműből álló modern flottát üzemeltet, és közel 250 ezer négyzetméter korszerű raktárt kezel, […]
ZX-81