Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium

Keresés

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) célja Magyarország szerepének megerősítése a MI területén. Az MI Nemzetközi és hazai környezetét jellemzi a különlegesen éles verseny a szakemberekért, a diszrupciós lehetőségek, valamint a gyors piacra viteli idő. Az Európai Unió komoly erőfeszítéseket tesz a felzárkózásra az USA-beli és kínai fejlesztési képességekkel.

Válaszul a nemzetközi és hazai kihívásokra, 2020-ban létrejött a MILAB azzal a céllal, hogy forráskoncentráció és –multiplikáció által Magyarországot helyzetbe hozza napjaink egyik legfontosabb K+F+I területén, egyaránt erősítve az alapkutatási, az alkalmazott kutatási és az innovációs tevékenységet, azok szinergiáját és eredményességét, valamint elősegítve hazánk bekapcsolódási esélyét országhatárokon átívelő megaprojektekbe.

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium feladata:

  • Közvetlenül finanszírozzon olyan kutatásokat, amelyek a kockázatosságuk, vagy társadalmi hasznosságuk miatt csak állami finanszírozásból valósíthatók meg.
  • Keretezzen más forrásokból finanszírozott MI kutatási projekteket, hogy szinergiákat hozzon létre az egyes szereplők között.
  • Kezdeményezze és támogassa a tudásáramlást és az együttműködési projekteket az egyes területek között.
  • Megjelenítse az MI kutatási kompetenciát a piac felé, ezáltal segítse elő a piac által definiált és finanszírozott projektek létrejöttét.
  • Piaci források bevonásával érjen el egy multiplikátor hatást az elérhető forrásokra vonatkozóan, miközben nem kezd el versenyezni a jelenleg működő modellekkel.
  • Tegye lehetővé, hogy Magyarország a teljes MI-re költött kutatási forrást kommunikálhassa a nemzetközi szereplők felé.
  • Képviselje az összekapcsolt kutatói ökoszisztémát a nemzetközi pályázati rendszerekben.

Az MILAB kutatási programja összhangban van a 2020-2030 időszakra kijelölt Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájával [PDF], a Stratégiai kutatási elemeit valósítja meg. A Piaci, társadalmi, államigazgatási igények becsatornázását, irányok követését az MILAB Projektiroda a Mesterséges Intelligencia Koalícióval együttműködésben végzi.

Konzorciumvezető:
Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet

Konzorciumi tagok:
Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
Semmelweis Egyetem
Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
Társadalomtudományi Kutatóközpont
Széchenyi István Egyetem
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

Tématerület:
ipar és digitalizáció


 

Tags:

Next Post

ZalaZONE

pén nov 24 , 2023
Keresés Search ShareTweetPinShareA zalaegerszegi tesztpálya egyedülálló, mivel a vezethetőségre és menetstabilitásra koncentráló hagyományos tesztpálya funkciók a jövő járműveire fókuszáló kutatás-fejlesztési infrastruktúra elemeivel együtt valósulnak meg; az egymásra épülő, többszintű validációt lehetővé tevő rendszerben. A tesztpálya egyedisége, hogy nemcsak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetőséget, hanem az autonóm (önvezető) járművek, […]
ZX-81