Inforum

Keresés

Inforum logoAz Informatikai Érdekegyeztető Fórum, majd új nevén az Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum (Inforum) 1997 óta partnerszervezeteivel együtt tevékenykedik az információs társadalom magyarországi megvalósításáért. Ezen belül kiemelt feladatának tekinti a társadalmi informatika-használat széles körűvé válását; a magyar társadalom életminőségének emelését az informatikai eszközök által; s a generációk közötti együttműködés, értékátadás megvalósítását az informatikai eszközök segítségével.

Az Inforum fontos feladatának tekinti a hátrányos helyzetűek, az informatikai eszközöket nem ismerők digitális esélyegyenlősége feltételeinek kialakításában való aktív részvételt. A szervezet 2000-ben tette közzé a Magyar Informatikai Charta című kiáltványát, amely rövid, hétpontos összefoglalását adja annak, hogy a hazai informatikai szakma milyen lépéseket lát megvalósítandónak Magyarországon az információs társadalom kialakítása érdekében.

Digitális írástudás

Az Inforum a digitális írástudás társadalmi méretű elterjesztése érdekében 1999-től könyvkiadással (pl. Váncsa István: Hírvilág; Don Tapscott: Digitális gyermekkor), intergenerációs rendezvények sorozatával (Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyek: 2003 – …), felhasználó-védelmi iroda felállításával (Inforum-Infomediátor, 2004), felhasználókat támogató portál (50plusz.NET, 2008) és tudásbázis (eInclusion.hu, 2007) létrehozásával segíti az információs társadalom és esélyegyenlőség elterjedését. Az Inforum kezdeményezte 2007-ben Magyarországon az e-Befogadási Mozgalmat, illetve 2008-ban a Digitális Magyarország Tavasza rendezvénysorozat elindulását.

Az Inforum tevékenyen vett részt az Informatikai Kormánybiztosság (2000), a Magyar Országgyűlés Informatikai és Hírközlési Bizottsága (2000), az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (2002), az e-Befogadásügyi Eseti Országgyűlési Bizottság (2008) megalakításában.

2008-ban 469 szervezet és program közül 35 kiválasztott kezdeményezést ismert el az Európai Unió e-Inclusion Award díjjal. Az Inforum e-Befogadási és intergenerációs idősügyi programja (Unoka-nagyszülő Informatikai Verseny) Európa legjobb 35 programja közé került és aranyérmet kapott. 2009-ben az Inforum munkáját “Access-IT 2009, Good Practice” díjjal ismerték el, illetve a szervezet főtitkára Példakép Díjat vehetett át a Példakép Alapítványtól az idősek digitális felzárkóztatásáért végzett munkája elismeréséül. 2012-ben az Inforum ismét kitüntetést vehetett át az Európai Bizottságtól, dobogós helyezést érve el a „Be a Part of IT Champions” e-befogadási versenyen.

Elkészítették az első nemzedékek közötti weboldalt

2009-ben az Inforum elkészítette első ismeretterjesztő játékfilm-sorozatát, amely 30 részben mutatja be számítógép, az internet és az online szolgáltatások kezelését, oly módon, hogy e készségekre unokák tanítják nagyszüleiket.

Az Inforum 2010 elején cikkel jelentkezett az Európai Parlament lapjában és bemutatta azt a stratégiai szempontrendszerét, ami szükséges a hazai információs társadalom, információs gazdaság és fenntarthatóság továbbfejlődéséhez. 2010, 2011 és 2012 áprilisában társadalmi célú hirdetéssel jelentkezett: a generációk közötti szolidaritásra hívta fel a fiatalok figyelmét. 2010 októberében a civil szervezetek fontosságáról publikált írást a Government Gazette-ben, és szakmai véleményével segítette a kormányzat Digitális Magyarország stratégiájának kialakítását.

2011 novemberében útnak indította az intergeneracio.hu weboldalt, amely az első nemzedékek közötti weboldal volt Magyarországon. Ennek célja, hogy szemlézze a hazai aktivitást az EU Nemzedékek közötti szolidaritást hirdető évében. Itt publikálta a szervezet intergenerációs kiáltványát is.

2012-ben, az Aktív időskor és a generációk közötti szolidaritás európai évében az Inforum a válság miatt is beszűkült pénzügyi lehetőségeihez képest aktív tevékenységet fejtett ki. Előadást tartottunk több nemzetközi konferencián itthon és külföldön (Leuven, Brüsszel, Budapest). Találkoztunk Lenia Samuel asszonnyal, az Aktív időskor és a generációk közötti szolidaritás évének uniós biztosával Brüsszelben, ahol az Inforum megkapta második eInclusion Award-ját. Részt vettünk a Generációk napja rendezvényen, s interjúkkal álltunk a média rendelkezésére. Megszerveztük első szenior informatikai szabadegyetemünket és 2012-ben készült el Magyarország első ismeretterjesztő tanulmánya a Cloud Computing előnyeiről és lehetőségeiről az Inforum műhelyében.

Az Inforum nem tett le arról, hogy részt vállaljon Magyarország információs társadalmi fejlesztésében és élen jár a digitális technikák társadalmasításában. Így fontos az Inforum számára, hogy kutassa a szülő-gyermek, nagyszülő-gyermek viszony digitális hátterét, és segítséget nyújtson azoknak, akik a digitális világban bármilyen hátránnyal indulnak útnak.


 

Tags:

Next Post

A BME Ipar 4.0 Technológiai Központ

szo máj 18 , 2024
Keresés Search A  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Ipar 4.0 Technológiai Központot (TK) az egyetem 2018-ban alapította. A TK missziójának tekinti, hogy Magyarországon minél több korszerű, a globális piacokon is versenyképes vállalat működjön az Ipar4 technológiák minél szélesebb körű alkalmazásával. Ennek érdekében rendszeres szemléletformáló workshopokat, valamint szakmai képzést biztosít […]
BME Ipar 4.0 Technológiai Központ