Traviatától a Csárdáskirálynőig: digitalizálták a Pécsi Nemzeti Színház plakátjait

Újabb értékes gyűjtemény érhető el digitális formában. A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) adatbázisba feltöltésre került a Pécsi Nemzeti Színház műsorfüzet-, és plakát-kollekciója. A digitalizált nyomtatvány-gyűjtemény izgalmas képet ad a magyar színháztörténet több mint félévszázadáról.

A gyűjteményt őrző és feldolgozó pécsi Csorba Győző Könyvtár egyik kiemelkedő partnere a digitalizálást aggregátorként szervező Forum Hungaricum Nonprofit Kft.-nek, amelynek küldetése a nemzeti kulturális örökségi tartalmak hazai, és nemzetközi szinten való kereshetővé, kutathatóvá tétele. A MaNDA adatbázisban megtalálható színházi dokumentumok a Pécsi Nemzeti Színház Nagytermében, Kamaraszínpadán, valamint a Stúdiószínpadán bemutatásra került előadások megmaradt emlékei. Az egykor pécsi Szikra Nyomdában készült kis-, és nagyméretű plakátok, havi műsorfüzetek, jegyek, bérletek, belépőjegyek, meghívók és évadonkénti prospektusok között kedvükre böngészhetnek az érdeklődők. Legendás előadásokat, egykori színészóriások nevét őrző gyűjtemény hozzáférhetővé válása mind történeti, mind litográfiai szempontból érdekes és lényeges lehet a témát kutatók számára.

Az aprónyomtatványok történetében egy korszakot idéz meg az 1964-ből származó biankó színházi meghívó, amit az igazgatóság töltött ki a vendége részére – mesélte a gyűjteményről Szüts Etele, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Digitálisarchívum-fejlesztési Osztály vezetője. A digitalizált tételek között fedeztem fel Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A Padlás című félig mese félig musical darabjának műsorfüzetét, amit még 2013-ban láttunk a feleségemmel és nagyon jól szórakoztunk rajta. A Pécsi Nemzeti Színház dokumentumai közül jelenleg 3800 érhető el az adatbázisban, amelyeknek exportja folyamatos az Európai Digitális Könyvtár nyilvános gyűjteményébe. „A pécsi Csorba Győző Könyvtár 2015-ben csatlakozott a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. jogelődjének számító MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) kulturális közfoglalkoztatási programjához – utalt a közös munkára Kovács Zoltán, projektvezető. A Baranya megyei ellátási területtel dolgozó könyvtár számára tíz dolgozó közfoglalkoztatása,
továbbá a digitalizálásukhoz szükséges eszközök biztosítása, valamint a fővárosi adatbáziskezelők szakmai segítsége nélkül el sem indulhatott volna a program. Mérföldkőnek számított a Pécsi Nemzeti Színház fekete-fehér és színes plakátjainak a megmentése az utókor számára. Ezzel mintegy 6,5 évtizedes adósság törlesztése történhetett meg.”

Az együttműködés folytatása a Baranya megyei Alsómocsolád településtörténetének digitális feldolgozása. A „digitális faluként” emlegetett községről szóló helytörténeti dokumentumok a MaNDA adatbázisban is elérhetőek lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az oktatás és az export területén alkotna nagyot az IVSZ

csü máj 25 , 2017
A digitális gazdaság fejlesztését, a foglalkoztatáspolitikai igények megváltozását, továbbá a digitális oktatás támogatását és a globális piacra irányuló exportot jelölte meg a következő időszakban képviselendő területként az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) éves közgyűlése. Laufer Tamás, a szövetség elnöke a közgyűlésen rámutatott arra, hogy a digitalizációs folyamat során […]
Laufer Tamás