Továbbfejlesztik az új magyar termékazonosító technológiát

smarkOrosz közreműködéssel világon egyedülálló termékazonosító technológiát dolgozott ki a miskolci székhelyű Vasbeta Kft. Az SMark (Secure Mark) kidolgozása két és negyed évig tartott, az összesen több mint egymilliárd forint költségvetésű projekthez a fejlesztők 635 millió forintos támogatást nyertek. A 4×4 mm nagyságú SMark biztonsági címkék révén bármilyen tárgyi termék – legyen az egy gyógyszer, divatáru, alkatrész, motorolaj, élelmiszer, műszaki cikk, vagy éppen egy hivatalos papír-alapú dokumentum (közjegyzői okirat, stb.) – eredetisége egyszerűen beazonosítható. A folyamat lényege, hogy a terméket egyrészről egy – roncsolás-mentesen el nem távolítható –, fémezett fóliacsíkkal látják el, melynek újbóli megalkotása kivitelezhetetlen, ezért a leghatékonyabb termékjelölőnek számít.

Másrészről a fóliacsík mellett feltüntetésre kerül a termék kétdimenziós, úgynevezett QR-kódja is, ami az árucikk azonosítására, jellemzőinek (szériaszám, gyártás és lejárat ideje, és egyéb információk) tárolására szolgál. Az egyedi termékmegjelölő és a termékazonosító informatikai összekapcsolásával létrejön az SMark biztonsági címke, amelyeket okostelefonnal leolvasva, a vevő is el tudja végezni a termékhitelesség ellenőrzését. A rendszer képes arra is, hogy ha egy adott terméket ellopnak, akkor annak azonosításakor mindez kiderüljön. Az időtállóság érdekében már megkezdődött a technológia továbbfejlesztése a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Durva visszaesés a táblagéppiacon

ked szept 1 , 2015
A korábban jelzettnél nagyobb mértékben zsugorodik az idén a táblagépek világpiaca az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat legfrissebb prognózisa szerint. Az IDC saját korábbi 3,8 százalékos zsugorodást jelző prognózisát felülvizsgálva a táblagépek értékesítésének nyolc százalékos csökkenését jelezte előre szerdán közzétett elemzésében. A legfrissebb prognózis szerint az […]