Törökország pénzbírsággal szutyongat több közösségi portált

Törökország újabb, ezúttal egyenként harmincmillió líra (~1,1 milliárd forint) figyelmeztető pénzbírsággal sújtott több közösségi médiafelületet, köztük a Facebookot, az Instagramot, a Twittert, a YouTube-ot és a TikTokot, amiért a törvény ellenére továbbra sem jelöltek ki törökországi kapcsolattartót – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A török Információs Technológiai és Kommunikációs Hatóság (BTK) először november 4-én szabott ki büntetéseket az érintett közösségi portálokkal szemben, akkor a mostani összeg egyharmadát, egyenként tízmillió lírát (~368 millió forintot). Az újabb pénzbüntetést azért rótták ki rájuk, mert az üzemeltetők további harminc napig nem tettek eleget a felszólításoknak. Amennyiben az előírások megsértése a későbbiekben is fennáll, újabb harminc nap elteltével betiltják törökországi reklámtevékenységüket, az azt követő harmadik hónap végén pedig először ötven százalékkal, majd további harminc nap után kilencven százalékkal korlátozzák a sávszélességüket. Azok a médiafelületek, amelyek képviseleti irodát nyitnak Törökországban, és teljesítik a kötelezettségeiket, a pénzbüntetés negyedét visszakapják, valamint az esetleges egyéb korlátozások alól is mentesülnek.

Törökországban gyakran előfordul, hogy bűnügyi eljárás alá vonják azokat, akik bírálják a kormányt valamelyik közösségi médiafelületen. A hatóságok számos pert indítottak már az elnök megsértése vagy terrorista propaganda terjesztése címén, továbbá alaposan ellenőrzik a Twittert és a Facebookot az ilyen tartalmak kiszűrése érdekében. Az ankarai vezetés néhány alkalommal több oldal működését ideiglenesen blokkoltatta is. A Wikipédiához való hozzáférést januárban tették ismét lehetővé, csaknem háromévi tilalom után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A jósoltnál jobb eredményt ért el az Oracle

szo dec 12 , 2020
Az elemzők által jósoltnál nagyobb bevételt és nyereséget ért el folyó pénzügyi évének második negyedében az Oracle szoftverfejlesztő és -szolgáltató konszern, mivel a koronavírus-járvány miatt egyre többen dolgoznak otthonról, a távmunka pedig növelte a keresletet a felhőszolgáltatások és a szoftverek iránt. A kaliforniai vállalat a novemberrel zárult második negyedévben – […]
Oracle

És még ez is...