Török barátainknál fegyelmezik a közösségi portálokat

ErdoganTörökországban egyenként tízmillió líra (~366 millió forint) pénzbírsággal sújtottak több közösségi portált, köztük a Facebookot, az Instagramot, a Twittert, a YouTube-ot és a TikTokot, amiért a törvény ellenére nem jelöltek ki törökországi kapcsolattartót.

A török közlekedésügyi és infrastrukturális miniszter-helyettes a Ömer Fatih Sayan a Twitteren ismertette, hogy amennyiben az előírások megsértése a későbbiekben is fennáll, a török hatóságok négy lépcsőben további büntetéseket szabnak ki az érintett közösségi portálokkal szemben. Kifejtette: ha az üzemeltetők újabb harminc napig nem tesznek eleget a felszólításoknak, a mostani összeg háromszorosát, harmincmillió lírás (~1098 millió forint) pénzbüntetést rónak ki rájuk. Még további harminc nap elteltével betiltják törökországi reklámtevékenységüket, az azt követő harmadik hónap végén pedig először ötven százalékkal, majd további harminc nap után kilencven százalékkal korlátozzák a sávszélességüket. Sayan egyúttal rámutatott: azok a médiafelületek, amelyek képviseleti irodát nyitnak Törökországban és teljesítik a kötelezettségeiket, a pénzbüntetés negyedét visszakapják, valamint az esetleges egyéb korlátozások alól is mentesülnek. Törökországban gyakran előfordul, hogy bűnügyi eljárás alá vonják azokat, akik bírálják a kormányt valamelyik közösségi médiafelületen. A hatóságok számos pert indítottak már az elnök megsértése vagy terrorista propaganda terjesztése címén, és alaposan ellenőrzik a Twittert és a Facebookot az ilyen tartalmak kiszűrése érdekében. Az ankarai vezetés a korábbi években néhány alkalommal több oldal működését ideiglenesen blokkoltatta is. A Wikipédiához való hozzáférést januárban tették ismét lehetővé, csaknem háromévi tilalom után.

Recep Tayyip Erdogan török elnök július elején jelentette be, hogy kezdeményezi a közösségi média széleskörű hatósági kontrollját, miután egyesek sértő megjegyzéseket fűztek az unokája megszületését bejelentő Twitter-üzenethez. A török államfő azt hangoztatta: elengedhetetlen, hogy keretek közé szorítsák a közösségi oldalakat, amelyeken elburjánzottak a hazugságok, a rágalmak, a személyiségi jogok elleni támadások, illetve a jó hírnév elleni “merényletek”.

One comment to “Török barátainknál fegyelmezik a közösségi portálokat”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.