Töméntelen pénzből fejleszti a Lechner Tudásközpont az építésügyi informatikát

Csaknem 17,5 milliárd forintos támogatást kapott informatikai fejlesztésekre a Lechner Tudásközpont, a programok megvalósításával az e-közigazgatás néhány éven belül kiterjedhet az építési-beruházási folyamatokra is.

A tudásközpont közleménye szerint az e-építés program 7,762 milliárd, a 3D alapú adatinfrastruktúra-projekt 9,75 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Unió Európai Szociális Alapjától, illetve magyar költségvetési forrásból. A tudásközpont konzorciumvezetőként pályázott a Közigazgatás- és közszolgáltatás fejlesztés operatív program (Köfop) felhívására, a szerződéseket december 21-én írták alá. A közlemény szerint a két projekt az építésügyi és térségi tervezési folyamatokat elektronizálja, valamint olyan informatikai rendszereket hoznak létre, amelyek az előkészítésétől a kivitelezés lezárásáig lefedik az építési folyamatokat.

Az e-építés projektben megvalósul a hatósági eljárások elektronizálása az Országos Építésügyi Nyilvántartás továbbfejlesztésével, a 3D alapú adatinfrastruktúra-projektben pedig egyablakos elektronikus felület jön létre: a kérelmezők ezen keresztül érhetik el a közműszolgáltatókat, ami által egyszerűsödik a közműegyeztetés. A projekt másik eredménye a területi és települési tervezést támogató rendszer, amely az építési lehetőségeket meghatározó területi és települési tervezési szabályokat, építési előírásokat, helyi védettségeket tartalmazza majd. A Lechner Tudásközpont szerint a projekteknek köszönhetően néhány éven belül csökkennek az ügyfelek adminisztrációs terhei, gyorsabbá és hatékonyabbá válik az ügyintézés, rövidülnek és olcsóbbá válnak az építésügyi hatósági eljárások. A fejlesztések a magyar gazdaság versenyképességét is javítják – áll a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az interneten is lekérdezhető az e-matricák érvényességi ideje

pén jan 20 , 2017
Az interneten is lekérdezhető keddtől díjmentesen az online vagy sms-ben vásárolt autópálya matricák lejárati ideje — közölte a Biorobotok Informatikai és Adatfeldolgozási Kft. Az új szolgáltatás az e-autopalyamatrica.hu portált működtető kft. új fejlesztése, amelyben néhány adat megadásával lehetőség van a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy sms-ben vásárolt matricák […]
autópálya-matrica