Több mint száz éve kihaltnak hitt élő óriásteknőst találtak

teknősTöbb mint száz éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak élve a Galápagos-szigeteken.

Az állat az első a Chelonoidis phantasticus fajból azóta, hogy egy 1906-os expedíción Rollo Beck felfedező egy hím példányt megpillantott. Az immár hivatalosan is azonosított új egyed a Fernanda nevet kapta otthonáról, a nagyrészt feltáratlan Fernandina-szigetről, mely egy aktív vulkán a Galápagos-szigetcsoport nyugati részén. “Minden, amit a fajról tudtunk, arra utalt, hogy kihalt” – idézte a The Guardian online kiadása Stephen Gaughrant, a Princeton Egyetem ökológus-evolúcióbiológusát, a tanulmány egyik vezető szerzőjét.

Amikor meglátták Fernandát, amint a szigetecske lávakövei közötti egy kis bozótosban sétált, felébredt a remény a tudósokban, hogy talán mégsem halt ki a phantasticus faj, de erről előbb DNS-vizsgálattal kellett bizonyosságot szerezni. A Princeton kutatói mind az 1906-ban, mind a 2019-ben talált óriásteknős DNS-ét feltérképezték, és ugyanazon faj tagjaiként azonosították őket, amely szignifikánsan különbözik a szigetcsoport többi 13 óriásteknősfajától. A Galápagos-szigetek minden óriásteknősfaját sebezhetőként vagy súlyosan veszélyeztetettként tartja nyilván a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, egy faj már kihalt.

Fernanda valószínűleg ötvenéves vagy idősebb, de az átlagos óriásteknősöknél kisebb, feltehetően a száraz vulkáni sziget gyér növényzete miatt. A zoológusok eleinte azt gondolták, hogy az 1906-os példányt vitték át a Fernandina-szigetre. Noha a teknősök nem úsznak, nem ritka, hogy szélsőséges időjárási események szigetről szigetre szállítják őket, de az emberi beavatkozás sem elképzelhetetlen – mondta Gaughran. “A legvalószínűbb magyarázat, hogy egy teknős véletlenül került át a Fernandina-szigetre” – magyarázta.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bitcoin: "patkányméreg" vagy a következő lépcsőfok?

hét jún 13 , 2022
Tizenharmadik éve van már velünk a bitcoin, mely létezése óta kapott hideget, meleget, és bár még most is akadnak, akik nehezen értik a kriptovaluták működési elvét, egyre jelentősebb a térnyerésük, jövőbe mutató jellegük pedig vitathatatlan. Amikor még “patkánymérgezték” a bitcoint Az első, klasszikus értelemben vett kriptovaluta a kezdetek óta megosztotta […]
coincash.eu

Friss, ropogós