Több, mint ötmillió cikk az angol nyelvű Wikipediában

Yongle-EnciklopediaMeghaladta az ötmilliót az angol nyelvű Wikipedia szócikkeinek száma. A mérföldkőnek számító cikket egy ausztrál önkéntes írta a persoonia terminalisról, amely vasárnap került az ingyenes online közösségi enciklopédiába – írták Wikimedia című blogjukon a szerkesztők. Az angol nyelvű Wikipedia közössége közleményt készített az ötmilliomodik cikk alkalmából, melyben arra kéri a lehetséges szerkesztőket, segítsenek kijavítani a még nem makulátlan cikkeket és bővíteni a jelenleg rendelkezésre álló ötmillió számát.

A Wikipedia a 35 legnépszerűbb weboldal közül az egyetlen, melyet nonprofit szervezet üzemeltet. Cikkei becslések szerint összesen 2,5 milliárd szót tartalmaznak, az olvasók naponta több mint félmilliárd oldalletöltést végeznek. Ma a “Wiki” több témát és több megközelítést tartalmaz, mint bármely lexikon a világon, egyben a világtörténelem legnagyobb enciklopédiája, hosszabb, mint a 22 ezer 937 fejezetből álló, negyven köbméteres, 1407-ből származó Yongle Enciklopédia.

A Yongle dadian 永樂大典 (A Yongle időszak nagy kánonja) kínai gyűjtemény, amely a világ legnagyobb ismert enciklopédiája volt. A művet kínai tudósok ezrei állították össze a Ming-dinasztia Yongle császárának (ur. 1402─24) uralma alatt. A munkálatokat 1407-ben fejezték be. Az enciklopédia 22877 kéziratos tekercsből állt, amelyek összesen 11095 kötetet tettek ki. Az összeállítás célja az volt, hogy összegyűjtsenek minden írást, amely a konfuciánus kánonról, a történelemről, filozófiáról, művészetről és tudományról valaha született. A gyűjtemény gyakorlatilag a hatalmas kínai irodalomból vett idézetekből, illetve egészében átvett művekből állt. Az elkészült három kéziratos példányból kevesebb mint négyszáz kötet maradt ránk. Ebből 1962-ben száz kötetet kínai nyelven kiadtak — írja a konfuciuszintezet.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szépen növekszik a szélessávú internetelőfizetések száma

ked nov 3 , 2015
Szeptemberben a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 785 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései szeptemberben 1071 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 425 ezer előfizetés volt a hónap végén. 2015. szeptember végén az adatszolgáltatók vezetékes […]
Internet, adsl, router, internet